Filipina, Chi...

Filipina, China akan adakan proses diplomatik

MANILA, 27 Julai – Filipina hari ini berkata ia telah bersungguh-sungguh melobi negara-negara Asia Tenggara untuk mengambil pendirian bersatu kritikal mengenai tuntutan Beijing bagi sebahagian besar kawasan di Laut China Selatan, namun menegaskan kenyataan lemah mengekalkan kemenangan.

Selepas pada awalnya menafikan berbuat demikian, Setiausaha Luar Filipina, Perfecto Yasay berkata beliau melobi rakan sejawatannya pada perjumpaan 10 ahli Pertubuhan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) di Laos minggu ini untuk merujuk kepada keputusan dalam satu keterangan yang dikeluarkan pada Isnin lepas.

Perfecto Yasay berkata hari ini adalah masa buat China dan Filipina untuk meneruskan dengan proses-proses diplomatik.

“Asas undang-undang buat kita untuk terus ke depan dalam memastikan pertikaian kita dengan China akan diselesaikan secara aman… asas undang-undang itu kini akan perlu memberi laluan kepada proses-proses diplomatik yang kita perlu teruskan dengan tepat bagi resolusi keamanan pertikaian ini,” beritahu Yasay dalam satu sidang media.

Perfecto Yasay ketika memperkatakan mengenai perkara berkenaan kepada wakil-wakil media. – AFP
Perfecto Yasay ketika memperkatakan mengenai perkara berkenaan kepada wakil-wakil media. – AFP

Pada masa yang sama, Yasay menyatakan harapan bahawa “China akan menampilkan kedudukan yang akan membenarkan rundingan-rundingan dua hala ini untuk diteruskan.”

“Kami berharap bahawa rundingan-rundingan dengan China atau penglibatan dengan China bagi rundingan-rundingan dua hala, kami akan berupaya untuk menyelesaikan pertikaian kami mengenai Laut China Selatan dalam bidang kuasa undang-undang antarabangsa dan UNCLOS 1982,” katanya.

Dia menambah “Sama ada anda ingin mengatakan ia akan merujuk kepada tribunal timbang tara adalah sesuatu akan berlaku atau tidak berlaku.”

Dalam tambahan, Yasay berkata “kes yang kami failkan sebelum tribunal timbang tara berkenaan pertikaian kami dengan China melibatkan China dan Filipina sahaja.”

“Dan menyelesaikan pertikaian itu dalam konteks undang-undang antarabangsa terhadap Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-undang laut adalah perkara yang perlu diselesaikan oleh China dan Filipina,” katanya. – AFP