Filipina laks...

Filipina laksana pengharaman merokok

MANILA, 12 Okt – Presiden Filipina Rodrigo Duterte pada bulan ini mengharamkan merokok di tempat awam, kata jabatan kesihatan hari ini, mengetatkan lagi beberapa peraturan tembakau yang paling sukar di Asia.

Pemimpin itu telah melancarkan undang-undang kejam dan kempen perintah sejak Julai yang telah mengorbankan lebih daripada 3,000 orang mati, sebagaimana beliau pernah menjadi Datuk Bandar selatan Davao, beliau mengenakan perintah berkurung dan mengharamkan jualan arak kepada orang awam pada waktu malam dan lelaki tidak berbaju.

Undang-undang yang akan datang ini adalah tambahan kepada undang-undang pengharaman pengiklanan tembakau dan mengawal selia merokok di tempat awam secara tertutup, dan juga imej grafik bahaya merokok yang akan dicetak pada pembungkusan rokok.

“Terdapat pengurangan yang ketara dalam jumlah perokok, tetapi secara perlahan,” kata Penolong Setiausaha Kesihatan Eric Tayag memberitahu AFP.

Tayag berkata usaha baru ini didorong oleh Duterte dimana pada tahun 2002 beliau telah mengharamkan merokok di semua tempat awam di Davao.

Gambar fail 4 Oktober 2016 menunjukkan reaksi Rodrigo Duterte semasa menyampaikan ucapannya di Manila. Presiden Filipina Rodrigo Duterte pada bulan ini mengharamkan merokok di tempat awam, kata jabatan kesihatan kelmarin. – AFP
Gambar fail 4 Oktober 2016 menunjukkan reaksi Rodrigo Duterte semasa menyampaikan ucapannya di Manila. Presiden Filipina Rodrigo Duterte pada bulan ini mengharamkan merokok di tempat awam, kata jabatan kesihatan kelmarin. – AFP

Pertubuhan Kesihatan Dunia berkata 20.6 peratus daripada penduduk Filipina merokok pada tahun 2013, selepas adanya peraturan tembakau telah diluluskan pada 10 tahun yang lalu.

Negara itu masih kekal salah satu daripada 15 buah negara di seluruh dunia dengan mempunyai beban kesihatan yang banyak berikutan tembakau, kata WHO.

Undang-undang sedia ada bagi pengharaman merokok di tempat awam itu termasuk bangunan kerajaan, hospital dan sekolah-sekolah serta pengangkutan awam.

Tayag berkata perintah eksekutif yang dirancang itu akan hanya membenarkan perokok merokok di luar belakang bangunan “di mana tidak ada orang”.

Ia akan memberi kuasa kepada kerajaan dan perbandaran untuk mengenakan denda dan hukuman termasuk hukuman penjara, denda, khidmat masyarakat atau gabungan daripada tiga itu, katanya. – AFP