Filipina pela...

Filipina pelan jamin simpanan strategic di Laut China Selatan

MANILA, 11 Jan (Reuters) – Kongres pada hari ini meminta kerajaan Filipina supaya mengkaji satu cadangan untuk mengeluarkan bon retail untuk membiayai pelan pemodenan tentera jangka panjang untuk menjamin simpanan strategik di Laut China Selatan.

Arnel Try, penolong pemimpin minoriti di dewan rakyat Kongres, berkata Kongres akan meminta Perbendaharaan supaya menimbangkan satu penerbitan bon untuk membolehkan rakyat Filipina menjimatkan dan pada masa yang sama membantu menjamin sempadan laut Filipina terhadap perkembangan pesat China di Laut China Selatan.

“Sebahagian besar dana tambahan yang dikumpulkan daripada tawaran bon mungkin diperuntukkan untuk memperoleh kapal perang baru, seperti frigat dan korvet, untuk dihantar ke Laut Filipina Barat,” beritahu Ty kepada wartawan.

“Kami perlu melabur dalam kapal perang baru untuk menjamin deposit minyak dan gas yang banyak di Laut Filipina Barat, yang merupakan kunci kepada kebebasan tenaga kami.”

Bendahari Negara Roberto Tan memberitahu Reuters beliau belum dinasihatkan mengenai cadangan itu, berkata “Saya masih perlu membiasakan diri saya dengan cadangan itu.”

Pada bulan lalu, Presiden Benigno Aquino berikrar akan meninggalkan di belakang tentera yang lebih kuat untuk menghadapi cabaran laut di Spratly Island apabila beliau bersara pada 30 Jun, mengumumkan pelan perbelanjaan lima tahun berjumlah 83.9 bilion peso yang dilanjutkan sehingga tahun 2017.

China menuntut hampir keseluruhan Laut China Selatan, yang dipercayai mempunyai deposit minyak dan gas yang besar, yang mana perniagaan menggunakan kapal bernilai AS$5 trilion melaluinya setiap tahun.

Brunei, Malaysia, Filipina, Taiwan dan Vietnam juga mempunyai tuntutan di perairan strategik itu.

Pada 2012, sebuah kapal peronda China mengganggu kapal tinjauan yang diupah oleh konsortium Anglo-Filipina untuk mencari gali minyak dan gas di Tebing Reed Filipina, satu kawasan yang dituntut oleh Beijing sebagai sebahagian daripada wilayahnya.

Pada tahun lalu, Manila menggantung aktiviti minyak dan gas di kawasan Tebing Reed.