Filipina tang...

Filipina tangkap suspek dalam penculikan

PAGADIAN, Filipina, 12 Jun (AFP) – Pihak berkuasa Filipina telah menahan seorang lelaki yang dituduh menculik seorang ahli perniagaan Itali yang dijadikan tebusan selama enam bulan oleh militan Islam, kata tentera hari ini.

Paderi Katolik Rolando Del Torchio, diculik di restoran piza di selatan bandar Dipolog di pulau Mindanao pada Oktober lalu. Beliau dibebaskan dengan selamat di kubu Abu Sayyaf pulau Jolo pada April.

Sehar Muloc, juga terkenal di kawasan itu sebagai Komander Red Eye, membantu penculik memilih dan menghendap sasaran Itali mereka, beritahu jurucakap tentera serantau Major Filemon Tan kepada AFP.

“Dia (Muloc) dikaitkan dengan Abu Sayyaf. Kami tidak mempunyai maklumat mengenai sama ada dia juga merupakan seorang anggota,” kata Tan merujuk kepada kumpulan penculikan, yang juga bertanggungjawab terhadap pengeboman paling teruk di Filipina.

Muloc ditahan berhampiran bandar Naga, separuh jalan di antara Dipolog dan Jolo, pada awal hari ini dan akan didakwa menculik, tambah Tan.

Pihak berkuasa berkata sebelumnya mereka mengesyaki Del Torchio diculik oleh lelaki bersenjata tempatan yang menyerahnya kepada kumpulan Abu Sayyaf di Jolo, 230 kilometer ke barat daya.

Del Torchio, 56 tahun, telah bekerja sebagai mubaligh untuk pertubuhan antarabangsa PIME di selatan dari 1998 sebelum bersara pada 2000 untuk menubuhkan restorannya, beritahu rakan sekerja kepada AFP sejurus selepas beliau diculik.