Filipina tola...

Filipina tolak tawaran rondaan bersama

MANILA, 13 Sept – Presiden Filipina, Rodrigo Duterte berkata beliau tidak akan membenarkan tentera kerajaan untuk menjalankan rondaan bersama di perairan yang dipertikaikan berhampiran Laut China Selatan dengan kuasa-kuasa asing, nampaknya pelupusan perjanjian pendahulunya dicapai dengan tentera AS pada awal tahun ini.

Duterte juga berkata hari ini bahawa beliau sedang menimbang mendapatkan peralatan pertahanan dari Rusia dan China. Filipina secara tradisinya bergantung kepada Amerika Syarikat, sekutu lamanya, untuk keperluan keselamatan.

Seperti pengumuman keselamatan lain, Duterte tidak memberikan butiran, tetapi penolakan beliau untuk rondaan bersama nampaknya bertentangan dengan susunan seperti yang diumumkan pada April oleh ketua-ketua pertahanan Amerika Syarikat dan Filipina.

Amerika Syarikat berkata kerajaan Filipina belum menyampaikan secara rasmi permintaan Presiden Rodrigo Duterte untuk mengeluarkan penasihat tentera AS dari kawasan selatan Filipina.

Duterte memegang gambar dari petikan akaun tentera AS yang membunuh umat Islam semasa pendudukan AS di Filipina pada awal 1900-an, semasa ucapan di Istana Malacanang di Manila kelmarin. – AFP
Duterte memegang gambar dari petikan akaun tentera AS yang membunuh umat Islam semasa pendudukan AS di Filipina pada awal 1900-an, semasa ucapan di Istana Malacanang di Manila kelmarin. – AFP

Sejak 2002, seramai 600 penasihat AS telahpun dihantar di rantau Mindanao untuk melatih tentera yang bertempur menentang pelampau tetapi jumlah mereka telahpun berkurangan dalam beberapa tahun ini.

Seminggu selepas menggelar Presiden AS Barack Obama “anak lelaki perempuan jalang,” pemimpin itu berkata semalam Tentera Khas AS di rantau itu “perlu meninggalkan tempat itu.”

Setiausaha Luar Perfecto Yasay berusaha tidak mengheboh komen Duterte, berkata hari ini mereka adalah “dalam konteks ingin menyelamat nyawa tentera Amerika yang mungkin mendedah diri mereka kepada risiko yang tidak wajar” daripada serangan militan. – AFP