Fillon dijang...

Fillon dijangka menang

PARIS, 27 Nov – Berjuta-juta pengundi Perancis keluar mengundi hari ini untuk memilih calon presiden bagi parti berhaluan sederhana, Parti Republikan, dengan bekas perdana menteri Francois Fillon dijangka muncul sebagai pemenang dan menjadi orang yang digemari bagi pilihan raya tahun depan.

Pertandingan pilihan raya kecil gaya AS, yang pertama bagi calon Republikan, adalah persaingan antara konservatif sosial yang juga ‘radikal’ ekonomi Fillion, dan Alain Juppe, 71 tahun yang lebih bersederhana, juga bekas perdana menteri yang sembilan tahun lebih tua .

Pengundian pilihan raya presiden Perancis dilihat sebagai ujian penting bagi parti-parti politik selepas kejayaan Donald Trump di AS dan kempen Brexit di Britain, yang kedua-duanya adalah menjana kemarahan anti elit dan anti penubuhan.

Sesiapa saja menang hari ini akan berdepan persaingan sengit dari ketua parti berhaluan kanan, Parti Barisan Kebangsaan, Marine Le Pen, yang menanti dalam persediaan untuk menyerang pemenang sebagai simbol kelas memimpin Perancis.

Fillon, ahli berkarier politik dan pernah menjadi perdana menteri dari tahun 2007 hingga 2012, memberi amaran bahawa Perancis ‘hampir kepada pemberontakan’ dan percaya rancangannya untuk mengurangkan 500,000 pekerjaan sektor awam dan peraturan perniagaan adalah kekuatan yang diperlukan oleh negara yang lemah semangat.

Francois Fillon membuang undinya di salah satu tempat pengundian di Paris, kelmarin, pada pusingan kedua pilihan raya utama konservatif. – AP
Francois Fillon membuang undinya di salah satu tempat pengundian di Paris, kelmarin, pada pusingan kedua pilihan raya utama konservatif. – AP

“Saya akan melakukan segala-galanya bagi usahawan!” Dia mengisytiharkan pada perhimpunan akhirnya malam Jumaat lalu di Paris, dengan berjanji akan melepaskan perniagaan-perniagaan untuk mewujudkan pekerjaan yang diperlukan bagi mengurangkan kadar tinggi pengangguran sekitar 10 peratus.

Penganut Katolik dan penggemar perlumbaan bermotor ini juga meraih sokongan dengan pendirian kerasnya ke atas pendatang-pendatang Islam dan juga menekankan melindungi identiti, bahasa dan nilai keluarga di Perancis.

Jumaat lalu dia menuntut supaya “agama Islam menerima apa yang telah diterima oleh yang lain pada masa lalu, bahawa fahaman radikal dan provokasi tidak ada tempatnya di sini.” – AFP