Firma China m...

Firma China menang bidaan laksana kajian kereta api

BEIJING, 24 Sept (AFP) – Satu konsortium pimpinan firma milik kerajaan China telah memenangi bidaan untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan dalam perhubungan kereta api berkelajuan tinggi di antara ibu negara politik dan kewangan India New Delhi dan Mumbai, kata syarikat induk, dalam apa yang mungkin membawa kepada perjanjian utama di antara kedua-dua negara Asia itu.

China Railway, cabang daripada bekas kementerian perkhidmatan kereta api, berkata landasan kereta api itu adalah 1,200 kilometer panjang tetapi tidak memberikan butir-butir lanjut.

China telah mengembangkan rangkaian perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi mereka sendiri dalam beberapa tahun ini, dan kini ia merupakan yang terbesar di dunia dengan kira-kira 17,000 kilometer landasan beroperasi, menurut China Railway.

Beijing telah mempromosi teknologi tersebut secara aktif di luar negara, sering kali dengan harga bidaan yang lebih rendah dan syarat-syarat pinjaman yang baik, dalam usaha untuk mengambil kesempatan ke atas pasaran antarabangsa yang menguntungkan dan mempertingkat jenama ‘Buatan China’.

China Railway berkata pada Rabu konsortium itu, yang juga termasuk syarikat India, memenangi bidaan untuk menjalankan kajian, berkata anugerah India “mencerminkan sepenuhnya kelulusan teknologi perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi China oleh persatuan antarabangsa dan pasaran kereta api laju antarabangsa.”

India juga berusaha mendapatkan bidaan untuk kajian kebolehlaksanaan ke atas perkhidmatan kereta api di antara Mumbai dan selatan bandar Chennai, menghubungkan New Delhi dan Calcutta, tambah syarikat.

China pada Mei menandatangani satu memorandum dengan Rusia untuk melabur berbilion dolar dalam perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi yang menghubungkan Moscow dan bandar Volga Kazan.

Namun usahanya juga menghadapi beberapa halangan.

ARTIKEL YANG SAMA