Firma Israel ...

Firma Israel bantu FBI buka iPhone penembak

TEL AVIV, 23 Mac (Reuters) – Cellebrite Israel, sebuah syarikat pembekal perisian forensik telefon bimbit, sedang membantu percubaan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat (AS) untuk membuka kunci iPhone yang digunakan oleh seseorang di San Bernardino, penembak California, lapor berita Yedioth Ahronoth hari ini.

Jika Cellebrite berjaya, FBI tidak lagi akan memerlukan bantuan Apple Inc, kata akhbar harian Israel, memetik sumber industri tidak bernama.

Para pegawai Cellebrite enggan untuk memberi komen ke atas perkara tersebut.

Apple sedang terlibat dalam pertikaian perundangan dengan Jabatan Keadilan AS berhubung arahan hakim yang ditulisnya tentang perisian baru untuk membuka kata kunci perlindungan yang digunakan dalam telefon bimbit iPhone milik penembak.

Kedua-dua pihak ditetapkan akan dihadapkan ke mahkamah pada Selasa, namun pada Isnin hakim persekutuan bersetuju atas permintaan kerajaan untuk menangguhkan perbicaraan selepes pendakwa AS mengatakan ‘parti ketiga’ telah menyatakan kemungkinan kaedah lain untuk membuka iPhone yang telah dienkrip.

Cellebrite, subsidiari Sun Corp Jepun, memiliki pendapatan terpisahnya antara dua perniagaan: satu sistem forensik yang digunakan oleh penguat kuasa perundangan, tentera dan perisikan yang boleh mendapatkan data tersembunyi dalam peranti telefon bimbit dan teknologi bagi peruncit telefon bimbit.