Firma kaitan ...

Firma kaitan Ali baba disiasat

SHANGHAI, 14 Julai – Pengawal selia sekuriti China berkata ia sedang menyiasat Hundsun Technologies, yang berkaitan dengan gergasi e-dagang Ali baba, terhadap datu dakwaan memainkan peranan dalam kemelut pasaran saham baru-baru ini.

Platform pelaburan kewangan Hundsun HOMS membolehkan firma-firma kewangan dan peminjam-peminjam online untuk menyediakan kemudahan perdagangan kepada pelanggan mereke, menurut Bloomberg News.

Suruhanjaya Pengawal Selia Sekuriti China (CSRC) berkata lewat kelmarin bahawa mereka telah menyuruh pihak berkuasa undang-undang untuk memerikasa Hundsun untuk “bukti” dalam kesalahan undang-undang sekuriti, menurut satu keterangan yang tidak memberikan butiran lanjut.

Rakan Alibaba Ant Financial, satu pemberi perkhidmatan kewangan memfokuskan dalam melayani syarikat-syarikat kecil memegang 20 peratus saham di Hundsun, yang seperti Ali baba yang berpusat di bandar timur Hangzhou.

Laporan media berkata HOMS adalah satu faktor di belakang turun naik pasaran saham China baru-baru ini.

Syarikat tersebut kelmarin menafikan tuduhan tersebut dalam satu keterangan kepada tukaran saham Shanghai, di mana ia disenaraikan.

Sebanyak 150 peratus menjelang penanda aras indeks Shanghai, yang diikuti dengan kejatuhan 30 peratus dalam tiga minggu, sebahagiannya telah dipersalahkan pada perdagangan margin, di mana pelabur meminjam wang untuk perdagangan saham.

Pengasas Ali baba Jack Ma kelmarin menafikan dia dalang dalam kejatuhan saham baru-baru ini.

ARTIKEL YANG SAMA