Firma Niger t...

Firma Niger tangani krisis makanan di Niamey

NIAMEY, 24 Jun (AFP) – Krisis pelarian yang dicetuskan oleh keganasan jihad di satu sudut terpencil di Afrika Barat telah membawa kesengsaraan bagi ramai orang tetapi syarikat Niger berskala sederhana berjaya mengusahakan untuk memerangi kebuluran.

“Kami dapat membantu menyelamatkan 270,000 kanak-kanak yang kekurangan zat makanan yang teruk pada 2015,” Ismael Barmou, 35, dari Societe de Transformasi Alimentaire (STA) memberitahu AFP di ibu negara Niamey itu.

Firma berdasarkan Perancis-Nutriset, merumuskan makanan protein tinggi yang khusus dalam 1990-an, telah mengeksport teknologi untuk Niger dalam kalangan setengah dozen negara-negara Afrika sebagai sebahagian daripada inisiatif ‘Tanaman Plumpy’ untuk menggalakkan pengeluaran tempatan.

Sebahagian besar negara Afrika Barat telah mengalami krisis kemanusiaan berulang kali dan kekurangan makanan dan pada masa ini mempunyai kira-kira 300,000 orang pelarian, yang telah melarikan diri dari pelampau Islam bersenjata di negara jiran Nigeria dan Mali.

Sementara itu, 50,000 orang di Niger sendiri melarikan diri dari rumah mereka pada awal bulan ini untuk melarikan diri dari serangan besar-besaran yang berpangkalan di Nigeria merentasi sempadan, ke Bosso di bahagian tenggara.

Selepas kajian di Perancis dan England, Barmou pulang ke rumah dan pada tahun 2001 untuk melancarkan permulaan STA untuk menghasilkan tepung bagi keluarga termiskin.