Firma undang-...

Firma undang-undang Panama diserbu

PANAMA CITY, 13 April (AFP) – Polis hari ini menyerbu ibu pejabat firma undang-undang Panama dalam pembocoran Panama Papers yang mendedahkan kekayaan syarikat-syarikat luar pesisir dan berkuasa di dunia dalam penyembunyian aset.

Polis unit jenayah menjalankan serbuan di Mossack Fonseca “tanpa kejadian atau gangguan,” kata pendakwa raya dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa carian akan berlangsung di ibu pejabat firma Bandar Raya Panama dan cawangannya.

Panama Papers, yang menyimpan sebahagian besar dokumen kekayaan telah dicuri secara digital dari Mossack Fonseca, yang telah memberi kesan di seluruh dunia. Perdana Menteri Iceland terpaksa meletak jawatan selepas namanya muncul sebagai salah seorang daripada penerima faedah daripada syarikat luar pesisir itu. Perdana Menteri Britain terpaksa mendedahkan rekod cukainya.

Kereta polis kelihatan berada di luar pejabat firma guaman Mossack-Fonseca di Bandar Raya Panama semasa serbuan dijalankan Selasa lalu. – AFP
Kereta polis kelihatan berada di luar pejabat firma guaman Mossack-Fonseca di Bandar Raya Panama semasa serbuan dijalankan Selasa lalu. – AFP

Presiden Rusia Vladimir Putin telah berusaha untuk mengalihkan perhatian daripada pengiringnya dengan mendakwa ia adalah satu plot AS terhadapnya. China telah menapis forum dalam talian dan media untuk cuba menghalang nama-nama saudara terdekat pemimpin negara itu daripada beredar.

Dan orang kaya di Australia, Perancis, India, Mexico, Peru, Sepanyol dan di tempat lain telah menghadapi cukai yang disyaki selepas nama-nama mereka digambarkan dalam beberapa 11.5 juta dokumen.

Perdana Menteri Britain, David Cameron telah mendedahkan bahawa beliau memegang saham dalam dana luar pesisir bapanya dan menerima wang daripada ibu bapanya yang mungkin mempunyai cukai warisan.