Fisher dipeca...

Fisher dipecat

NEW YORK, 9 Feb – New York Knick telah memecat ketua jurulatih, Derek Fisher kurang dari dua tahun selepas dia membantu menukar francais yang pernah dibanggakan, kata pasukan Persekutuan Bola Keranjang Kebangsaan itu semalam.

Fisher dipecat sehari selepas pasukan terbaik NBA (23-31) itu tewas buat kali kelima berturut –turut, yang gagal dalam lima perlawanan bagi tempat playoff dalam Eastern Conference.

Ketua Jurulatih Kurt Rambis telah dilantik sebagai ketua jurulatih sementara, kata Knicks dalam kenyataan.

Fisher, pemain juara NBA lima kali bersama Los Angeles Lakers, tidak memiliki pengalaman kejurulatihan apabila digaji pada pertengahan 2014.

Ia mewakili salah satu dari langkah utama dalam perubahan yang diketuai oleh presiden Phil Jackson.

Bekas presiden Persekutuan Pemain NBA, Fisher mengambil alih pasukan Knicks yang mencatatkan rekod 37-45 pada musim 2013-14 dan terlepas dalam playoff buat kali pertama dalam tempoh empat tahun.

Fisher, yang masih baru dengan musim terakhir bagi kerajanya beraksi selama 18 tahun, bekerja keras ketika Knicks mencatatkan rekod kedua terburuk dalam liga, mencatatkan 17-65 dalam kempen pertamanya. Dia menamatkan dengan rekod 40-96 bersama pasukannya.

Rambis, digaji oleh Knicks pada 2014, adalah veteran jurulatih NBA selama 18 tahun. Dia juga mendahului Minnesota Timberwolves bagi dua musim dari 2009.

Bulan lalu undian Forbes menunjukkan Knicks, yang bernilai $3 bilion, adalah pasukan paling berharga NBA kerana persetujuan kabel baru dan kerana mereka mempunyai keuntungan tempat duduk premium dalam liga. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA