Freeport ikat...

Freeport ikat masa depan di Indonesia

JAKARTA, 9 Okt (AFP) – Syarikat gergasi perlombongan Amerika Syarikat, Freeport-McMoRan mendapat jaminan masa depannya di Indonesia, membenarkan ia untuk bergerak ke hadapan dengan rancangan untuk melabur $18 bilion dalam lombong bawah tanah terbesar di dunia, kata syarikat dan kerajaan pegawai.

Syarikat-syarikat sumber asing telah berdepan dengan peningkatan sentimen nasionalis ekonomi utama Asia Tenggara pada tahun-tahun kebelakangan ini, apabila ahli-ahli politik memperkenalkan polisi-polisi yang menurut mereka, bertujuan untuk mengekalkan keuntungan daripada perlombongan lumayan dalam negara.

Langkah yang paling menonjol ialah larangan kontroversi yang diperkenalkan pada tahun lepas keatas eksport bijih yang belum diproses, dalam usaha untuk menggalakkan pemprosesan domestik.

Pelombong terbesar Indonesia, Freeport, telah menjadi sasaran utama, dan syarikat itu telah terikat dalam rundingan dengan kerajaan selama bertahun-tahun tentang masa depannya.

Tetapi memandangkan negara ini sangat-sangat memerlukan pelaburan baharu, kerajaan mengumumkan satu perjanjian telah dilaksanakan, manakala syarikat itu berkata ia telah mendapat jaminan kontrak akan dilanjutkan selepas tarikh akhir semasa 2021.

“Bersama-sama dengan Freeport, kita telah mencapai perjanjian untuk mengekalkan kesinambungan pelaburan jangka panjang, dengan nilai yang mencapai $18 bilion,” kata Menteri Tenaga dan Sumber Mineral Indonesia, Sudirman, lewat semalam.

Beliau berkata perjanjian itu akan membuka jalan bagi Freeport untuk membina lombong bawah tanah yang terbesar di dunia pada tapaknya, Grasberg, di wilayah Papua timur.

Freeport telah menjalankan perlombongan permukaan selama empat dekad di Grasberg, satu daripada perlombongan emas dan tembaga terbesar di dunia, tetapi nilai rizab yang berkurangan, ia kini mengalihkan perhatian kepada operasi bawah tanah.

ARTIKEL YANG SAMA