Froome waspad...

Froome waspada

PAU, Perancis, 15 Julai – Chris Froome berkata pasukan Sky sentiasa berjaga-jaga walaupun dia berjaya menundukkan semua pesaingnya pada peringkat pertama pergunungan Jelajah Perancis semalam.

Froome hampir tiga minit di depan selepas kemenangan menakjubkan di puncak La Pierre-Saint Martin Selasa lalu. Juara bertahan Vincenzo Nibali hanyut ke tangga ke-10 secara keseluruhan selepas ketinggalan hampir tujuh minit.

Rakan sepasukan Australia Richie Porte selesai di tempat kedua pada peringkat ke-10 dari Tarbes manakala Geraint Thomas naik ke tempat kelima secara keseluruhan selepas selesai di tempat keenam.

Namun dua tahun lalu, apabila Froome memenangi Jelajah, beliau memberikan prestasi sama untuk memenangi puncak pertama di Ax 3 Domaines, tetapi kemudian mendapati dirinya keseorangan dan terdedah kepada serangan.

Porte selesai kedua di Ax 3 Domaines pada masa itu tetapi 24 jam kemudian beliau tidak dapat bersaing pada peringkat berbukit dari Saint-Girons ke Bagneres-de-Bigorre dengan lima pendakian dan Froome ditinggalkan dengan pasukan Tinkoff-Saxo Alberto Contador dan Nairo Quintana dari Movistar bergilir-gilir menyerang.

Chris Froome (tengah) berjabat tangan dengan seorang kanak-kanak sebelum bermulanya peringkat ke-11 Jelajah Perancis dari Pau ke Cauterets pagi tadi. – AFP
Chris Froome (tengah) berjabat tangan dengan seorang kanak-kanak sebelum bermulanya peringkat ke-11 Jelajah Perancis dari Pau ke Cauterets pagi tadi. – AFP

Peringkat ke-11 semalam dan ke-12 hari ini tahun lepas ada 10 pendakian dua jam dan tiga penurunan pertama, menjadikannya epilog serupa untuk kemenangan Froome di Ax 3 Domaines. Tetapi pelumba Britain berusia 30 tahun itu berkata, pasukannya lebih bijak sekarang.

“Kami telah belajar daripada masa lalu. Sudah pasti kami berjaga-jaga sekarang. Kami banyak berusaha (kelmarin) dan membuat penelitian dalam beberapa hari akan datang untuk melihat berapa banyak yang kami perlu lakukan.

“Tetapi mereka begitu kuat berdasarkan masa percubaan. Saya tidak berharap untuk melihat ulangan peringkat 2013 tetapi perlumbaan ini masih jauh lagi,” katanya.

Sama seperti pada 2013, Froome menjangka saingannya akan menyerang semasa menurun atau pada saat-saat mengejutkan, berbanding menunggu untuk selesai di kemuncak di mana beliau sering terbukti menjadi penunggang paling kuat. – AFP