Fury akui amb...

Fury akui ambil kokain rawat tekanan

LONDON, 6 Okt – Juara heavyweight dunia Tyson Fury mengakui mengambil sejumlah besar kokain, berkata beliau juga membunuh diri dan bahawa “Saya berharap seseorang membunuh saya sebelum saya membunuh diri sendiri”.

Lembaga kawalan Tinju Britain (BBBofC) berkata semalam ia akan mengendalikan kesnya, dan keputusan berkemungkinan akan mengantungkan lesennya pada permesyuaratan yang dijadualkan pada 12 Oktober 12 nanti.

Fury berusia 28 tahun, tiba-tiba membatalkan perlawanannya dengan Wladimir Klitschko untuk mempertahankan tali pinggang Persatuan Tinju Dunia dan Pertubuhan Tinju Dunia heavyweight beliau, menulis dalam tweet pada hari Isnin bahawa beliau telah bersara, dan kemudian menarik balik kenyataan itu selepas beberapa jam.

Reaksi Fury ketika menghadiri sidang media di Manchester Arena, England. Fury mengakui mengambil kokain dalam jumlah yang banyak demi merawat kemurungannya. – AFP
Reaksi Fury ketika menghadiri sidang media di Manchester Arena, England. Fury mengakui mengambil kokain dalam jumlah yang banyak demi merawat kemurungannya. – AFP

Laporan minggu lalu berkata bahawa Fury telah gagal dalam ujian doping terhadap kokain dan beliau mengesahkan buat kali pertama, untuk majalah Rolling Stone, bahawa dia telah mengambil ubat kelas A sebagai cara untuk merawat diri dalam tekanan yang teruk.

“Dengar, saya telah melakukan banyak perkara dalam hidup saya. Saya telah banyak menggunakan kokain. Sangat banyak,” Fury memberitahu kepada majalah itu.

Menjelaskan mengapa perlawanannya dengan Klitschko telah dibatalkan untuk kali kedua, Fury berkata:.. “Saya tidak menjalani latihan, saya menghadapi kemurungan, saya hanya tidak mahu lagi hidup, jika anda tahu apa yang saya katakan, itu sudah mencukupi.”

“Jadi kokain adalah satu perkara yang kecil berbanding dengan keadaan yang tidak mahu hidup lagi.” – AFP