Fury tarik ba...

Fury tarik balik persaraan

LONDON, 4 Okt – Juara heavyweight dunia yang kontroversi Tyson Fury menarik kembali keputusan persaraannya semalam, dengan menyatakan: “Saya ada di sini untuk kekal.”

“Hahaha anda rasa anda akan menghindarkan GYPSYKING dengan mudah!!! Saya berada di sini untuk kekal,” tulis Fury dalam Twitter. “#Terhebat baru menunjukkan bagaimana keadaan Medea. Tut tut”.

Dia menambah: “Apabila saya dalam keadaan lebih baik saya akan mempertahankan milik saya.”

Petinju British itu, 28, dikuatkan dengan laporan dia gagal dalam ujian dadah untuk kokain, sebelumnya mengisytiharkan dirinya ‘bersara’ dalam tweet yang kasar.

“Tinju adalah perkara menyedihkan yang pernah saya sertai, semuanya teruk,’ tulisnya tiga jam sebelumnya. “Saya adalah terhebat dan saya juga bersara…”

Fury meraikan kejayaan selepas memenangi gelaran WBA, IBF, WBO dan IBO ketika selepas menewaskan petinju Ukraine, Wladimir Klitschko di Duesseldorf, barat Jerman. – AFP
Fury meraikan kejayaan selepas memenangi gelaran WBA, IBF, WBO dan IBO ketika selepas menewaskan petinju Ukraine, Wladimir Klitschko di Duesseldorf, barat Jerman. – AFP

Laporan dari badan penyiaran AS, ESPN minggu lalu mendakwa Fury diuji positif bagi kokain.

Petinju British itu baru-baru ini membatalkan pertarungan pada Oktober ini menentang Wladimir Klitschko untuk mempertahankan tali pinggang heavyweight WBA dan WBO.

Ketika dihubungi oleh AFP, promoter Fury, Hennessy Sports, berkata mereka tidak mahu untuk mengulas. Fury dijadualkan untuk memperoleh keuntungan besar dalam kerjayanya bagi pertarungan semula menentang Klitschko di Manchester Arena selepas mengejutkan petinju dari Ukraine itu pada November lalu untuk menjadi juara dunia.

Bagaimana pun, Fury menarik diri dari tarikh itu ketika kemnya mendakwa dia “tidak cergas dari segi mental untuk bertarung”. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA