G20 habiskan ...

G20 habiskan AS$452 bilion sokong bahan api fosil

LONDON, 13 Nov (AFP) – kumpulan ekonomi utama G20 menghabiskan AS$452 bilion setahun bagi menyokong industri bahan api fosil, walaupun peranan utama mereka itu menyebabkan perubahan iklim, menurut satu kajian yang dikeluarkan semalam.

Laporan itu, yang datang menjelang mesyuarat krisis PBB di Paris bagi percubaan menjalinkan perjanjian global untuk mengelakkan tahap bencana perubahan iklim pada bulan Disember nanti, menuduh kerajaan melemahkan dasar-dasar perubahan iklim mereka sendiri.

Sokongan untuk bahan api fosil seperti minyak dan arang batu oleh negara-negara G20 termasuk Australia, Brazil, Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat adalah empat kali lebih tinggi daripada sokongan seluruh dunia untuk tenaga yang boleh diperbaharui seperti tenaga solar atau angin, ia mendapati.

Gambar ramai di kalangan ahli kumpulan ekonomi utama G20. – Reuters
Gambar ramai di kalangan ahli kumpulan ekonomi utama G20. – Reuters

Ini termasuk perbelanjaan langsung dan pengecualian cukai (AS$780 bilion), pelaburan dalam sektor syarikat milik kerajaan (AS$286 bilion), dan kewangan awam seperti pinjaman dari bank-bank milik kerajaan (AS$88 bilion), tahun lepas dan tahun sebelumnya.

Pelaburan yang berterusan walaupun pulangan berkurangan dalam arang batu, minyak dan gas baru sukar untuk dicapai.

ARTIKEL YANG SAMA