Gabungan kewa...

Gabungan kewangan Alibaba kumpul AS$4.5 bilion dana

SHANGHAI, 26 April – Anggota gabungan perkhidmatan kewangan syarikat e-dagangan China Alibaba telah mengumpul dana berjumlah AS$4.5 bilion, katanya hari ini, menggelarnya penempatan persendirian terbesar oleh seorang syarikat Internet.

Tindakan itu menilai Kumpulan Perkhidmatan Kewangan Ant pada kira-kira AS$60 bilion, lapor Wall Street Journal, memetik orang yang rapat dengan keadaan itu. Laporan media sebelum ini telah berkata syarikat itu berhasrat mengumpul AS$3.5 bilion.

Pelabur termasuk satu unit dana kekayaan China dan satu subsidiari Bank Pembangunan China, salah satu pemberi pinjaman Empat Besar negara, menurut satu kenyataan. Kewangan Ant – yang dilaporkan merancang disenaraikan di bursa saham – berkata ia akan menggunakan wang tersebut untuk perkembangan global dan merangsang perkhidmatannya ke kawasan luar bandar China.

Kewangan Ant – ditubuhkan pada 2014 untuk menggabung perniagaan berkaitan kewangan Alibaba ke dalam satu entiti – termasuk cawangan bayaran online Alipay, yang dianggarkan memegang 80 peratus daripada sektor di China. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA