Gadis IS 16 t...

Gadis IS 16 tahun ditahan

PARIS, 9 Ogos – Mahkamah Perancis semalam menahan seorang gadis dalam jagaan yang berusia 16 tahun kerana didakwa merancang serangan jihad di pinggir negara berikutan beberapa siri serangan keganasan kejam, kata sumber kehakiman.

Remaja itu didakwa mempunyai “konspirasi jenayah dengan pengganas” dan “provokasi untuk melakukan perbuatan pengganas menggunakan komunikasi dalam talian,” kata sumber itu dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Walaupun berada pada usia yang muda, gadis ‘sangat radikal’ itu merupakan pentadbir kumpulan pada mesej yang disulitkan pada aplikasi Telegram.

“Dia menyampaikan banyak mesej kepada kumpulan propaganda Negara Islam dan menyeru serangan, dan dia juga menyatakan hasrat beliau sendiri untuk mengambil tindakan,” kata sumber yang rapat dengan siasatan.

Gadis itu, dengan tiada rekod jenayah, ditahan Khamis lepas, semasa memerangi anti-keganasan di pinggir bandar Paris Melun.

Pasukan keselamatan kemudian menyerbu rumah keluarganya, tetapi tidak mendapati sebarang bahan letupan atau senjata api di sana.

“Pada peringkat ini dalam siasatan, penyiasat belum mengenal pasti sasaran yang dirancang,” kata sumber itu, sambil menambah bahawa telefon dan komputer kanak-kanak itu telah dirampas. – AP