Gaji minimum ...

Gaji minimum tinggi cetus kebimbangan

NEW YORK, 10 Ogos (Agensi) – Tatkala satu kempen untuk menambah gaji minimum setinggi AS$15 telah mencatat kejayaan di tempat seperti Seattle, Los Angeles dan New York, ia telah naik berbanding realiti teruk: Banyak perniagaan haram tidak membayar bayaran minimum sekarang dan mungkin juga tidak akan membayar gaji baru yang lebih tinggi.

Beberapa ahli ekonomi, aktivis pekerja dan pengatur meramalkan tanpa penguatkuasaan yang lebih ketat, jumlah pekerja yang tertipu daripada gaji sah mereka pastinya akan ditambah di tempat di mana gaji naik.

Anggaran mengenai saiz masalah adalah berbeza, namun Biro Statistik Pekerja berkata pada tahun 2014, kira-kira 1.7 juta pekerja Amerika Syarikat – dua pertiga daripadanya adalah wanita – dibayar gaji kurang daripada yang tahap minimum persekutuan sebanyak AS$7.25 sejam.

Kajian lain meletakkan jumlah yang lebih tinggi. Satu laporan oleh Jabatan pekerja pada Disember menganggarkan di New York dan California sahaja, terdapat 560,000 pencabulan undang-undang setiap minggu, mewakili AS$33 juta dalam pendapatan yang hilang.

Angka tersebut mewakili pekerja seperti Celina Alvarez, yang datang ke AS dari Michoacan, Mexico, empat tahun lalu dan mengambil beberapa siri pekerjaan dengan gaji teruk sebagai seorang tukang masak selepas menetap di Bandar New York.

Di dua restoran pertama, Alvarez bekerja 12 jam sehari, enam hari seminggu dengan gaji mingguan sebanyak AS$350. Ia bersamaan dengan AS$4.86 sejam. Tidak adanya tip dan tidak ada bayaran lebih masa.

Sesetengah minggu, menurut Alvarez, beliau dan wanita lain di restoran tidak menerima sebarang bayaran langsung. Pengurus tidak peduli sama ada mereka meletak jawatan. Mereka hanya akan menggaji orang lain.

“Kami tidak diperlukan oleh mereka,” katanya.

Jabatan pekerja AS menyiasat jenis pencabulan berkenaan dan telah pun menjalankan tugas dalam kes penguatkuasaan.

Pada tahun fiskal lalu, ia berkata ia mendapat balik AS$270 juta dalam gaji untuk 270,000 pekerja.