Gasquet tidak...

Gasquet tidak beraksi di Terbuka Australia

BERLIN, 30 Dis – Pemain nombor sembilan dunia, Richard Gasquet telah menarik diri daripada kejohanan Terbuka Australia pada Januari kerana masalah belakang, kata penganjur semalam.

“Maaf kerana memberitahu bahawa @richardgasquet1 telah menarik diri daripada #AusOpen dengan kecederaan belakang,” kata Terbuka Australia menerusi laman Twitter. “Kami berharap dia akan cepat sembuh.”

Gasquet telah berkorban disebabkan kecederaan belakang yang dialami dalam perlawanan IPTL pada bulan ini dan menyertai senarai pemain yang tidak hadir pada kejohanan pertama musim yang bermula pada 18 Januari di Melbourne.

Juga tidak dapat bermain adalah mangsa kecederaan pergelangan tangan pemain Argentina Juan Martin del Potro, rakan senegara Juan Monaco dan remaja Australia Thanasi Kokkinakis, yang sedang menghadapi pembedahan bahu dan tiga bulan pemulihan.

Mengenai atlet wanita, Casey Dellacqua dari Australia tidak akan bermain dalam kejohanan utama tatkala dia berpulih daripada gegaran otak yang dialami di China pada Oktober sementara pemain Britain Laura Robson sedang menangguhkan kepulangannya disebabkan kecederaan tangan pergelangan selepas tidak beraksi selama 18 bulan, memilih untuk sembuh sepenuhnya untuk kejohanan Terbuka Perancis. – dpa

Richard Gasquet ketika bersaing dalam kejohanan Wimbledon tahun ini. - Reuters
Richard Gasquet ketika bersaing dalam kejohanan Wimbledon tahun ini. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA