Gawker.com tu...

Gawker.com tutup minggu depan

SAN FRANCISCO, 19 Ogos – Gawker akan menutup laman sesawang perdananya minggu depan selepas diperintahkan oleh mahkamah untuk membayar ganti rugi sebanyak AS$140 juta kepada bintang gusti bersara Hulk Hogan gara-gara pita seks, sekali gus menjuruskan syarikat itu jatuh muflis.

Pengumuman kelmarin dibuat dua hari selepas rangkaian siaran TV bebahasa Sepanyol Univision memenangi tawaran sebanyak AS$135 juta untuk aset-aset Gawker yang lain.

Pengasas Gawker Nick Denton menyampaikan berita tergempar kepada kakitangannya pada hari yang sama dengan seorang hakim mahkamah kebankrapan di Manhattan meluluskan urusan Univision.

Mereka yang bekerja di Gawker.com akan diberikan pekerjaan di laman sesawang yang dijual kepada Univision atau di tempat lain dalam syarikat itu, menurut posting itu.

Laman sesawang Gawker Media termasuk Deadspin, Lifehacker, Gizmodo, Kotaku, Jalopnik dan Izebel mengkhusus kepada pelbagai permainan dan kereta sukan, teknologi dan memperkasakan wanita.

Pengasas Gawker keluar dari mahkamah di St Petersburg dalam gambar fail 18 Mac 2016. – AP
Pengasas Gawker keluar dari mahkamah di St Petersburg dalam gambar fail 18 Mac 2016. – AP

Apa-apa yang tidak termasuk dalam perjanjian Univision Gawker.com yang berusia 14 tahun atau Denton berharap lelongan muflis akan memastikan laman sesawang itu terus hidup.

“Malangnya, saya ataupun Gawker.com, kumpulan perdana yang telah saya bina dengan rakan-rakan saya, hanya sampai ke peringkat ini,” kata Denton dalam mesej selamat tinggal kepada pekerja yang disiarkan dalam talian.

“Kami tidak dapat mencari sebuah syarikat media tunggal atau pelabur yang bersedia untuk mengambil Gawker.com. Kempen itu yang dilancarkan bertentangan dengan etos editorial dan bekas penulis telah menjadikannya terlalu berisiko.”

Dalam satu petanda bahawa Gawker.com mungkin merancang untuk beralih arah, posting yang dimuat naik lewat kelmarin menjemput orang ramai untuk menunggu jawapan yang mungkin positif.

Univision yang mengesahkan perjanjian Gawker kelmarin berkata, ia akan mengambil alih enam laman sesawang Gowker yang mencapai hampir 50 juta pembaca setiap bulan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA