Gegaran susulan landa Filipina

SURIGAO, Filipina, 12 Feb – Beribu-ribu penduduk di bandar yang dilanda gempa bumi di selatan Filipina berusaha mendapatkan perlindungan di jalan tatkala gegaran lanjutan melanda rantau hari ini, dua hari selepas gempa bumi membunuh enam orang.

Gempa bumi dengan magnitud 6.5 melanda Surigao dan kawasan pulau Mindanao pada lewat Jumaat, mencedera 202, dengan lebih 1,000 rumah dimusnahkan atau rosak, menurut pegawai.

Orang yang telah melarikan diri dari rumah mereka yang rosak membalut diri mereka dalam selimut dan guni untuk malam kedua tatkala mereka tidur bersebelahan di laluan jalan kaki semalam, kata seorang jurugambar AFP di tempat kejadian.

Pejabat seismologi negeri mencatat 130 gempa bumi yang lebih lemah di Surigao, sebuah bandar dengan 152,000 orang, dan di rantau pertanian di sekitarnya sejak gempa bumi melanda, walaupun tidak adanya laporan tambahan tentang kemalangan jiwa atau kerosakan.

“Orang berasa takut dengan gegaran lanjutan,” beritahu Romina Marasigan, jurucakap untuk Majlis Pengurangan Bencana dan Pengurusan Nasional, kepada wartawan.

Serpihan kelihatan menimpa sebuah kereta ekoran gempa bumi kuat pada waktu malam yang menggegarkan bandar Surigao, wilayah Surigao del Norte, di selatan Filipina. Gegaran susulan melanda kawasan itu hari ini, mengakibatkan orang ramai mencari perlindungan di jalan-jalan. - AP
Serpihan kelihatan menimpa sebuah kereta ekoran gempa bumi kuat pada waktu malam yang menggegarkan bandar Surigao, wilayah Surigao del Norte, di selatan Filipina. Gegaran susulan melanda kawasan itu hari ini, mengakibatkan orang ramai mencari perlindungan di jalan-jalan. – AP

“Ia adalah kali pertama Surigao mengalami gempa bumi yang begitu kuat. Gempa sebelumnya berlaku pada tahun 1800,” kata jurucakap Presiden Rodrigo Duterte Martin Andanar, seorang penduduk rantau, di radio kerajaan.

Duterte berlepas ke rantau itu hari ini untuk memeriksa usaha respons, yang dikatakan oleh pegawai telah beralih kepada bantuan dan pemuliharaan selepas mangsa korban dan cedera yang terakhir dikeluarkan daripada runtuhan.

Beliau diiringi oleh kapal terbang pengangkutan tentera yang dipenuhi dengan set penjana elektrik, lampu solar, biskut tenaga tinggi, kelambu dan selimut untuk penduduk yang kehilangan tempat tinggal, kata Marasigan. – AFP