Gempa bumi Ch...

Gempa bumi Chile 5.9 magnitud

SANTIAGO, 2 Nov (Bernama) – Gempa bumi magnitud 5.9 menggegarkan utara Chile semalam, tetapi tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan, Universiti Institut Seismologi Chile berkata.

Institut itu mengukur gempa bumi dari magnitud 6.3 ke 5.9 dan mengesahkan bahawa ia berlaku pada 12:16 tengah hari, dengan pusat gempa terletak 37 kilometer ke barat laut Socaire dan 1,718 kilometer ke utara Santiago. Pusat gempa gempa bumi itu berlaku pada kedalaman 123 kilometer, kata institut itu.

Penduduk di beberapa bandar-bandar di rantau Antofagasta berlari ke kawasan lapang dalam keadaan panik sebaik sahaja tanah mula bergegar, berkata laporan radio.

Negara Amerika Selatan telah dilanda gempa bumi dengan magnitud 8.4 pada 16 Sept lalu yang mengorbankan 13 orang, memaksa lebih daripada 9,000 yang lainnya meninggalkan rumah mereka dan menyebabkan terjadinya kerosakan besar.

Gempa bumi yang disebabkan tsunami, memaksa pegawai-pegawai untuk mengarahkan pemindahan lebih daripada 1 juta orang yang tinggal di sepanjang pantai.