Gempa bumi ge...

Gempa bumi gegar Ecuador

QUITO, 11 Julai – Gempa bumi kuat dengan magnitud 6.3 melanda utara Ecuador lewat semalam di kawasan sama yang musnah akibat gempa bumi kuat dan yang mengorbankan nyawa pada pertengahan April, menurut Tinjauan Geologi Amerika Syarikat (USGS).

Pusat gempa berada 42 kilometer selatan bandar Propicia – terletak berhampiran bandar pantai Esmeraldas yang telah musnah dilanda gempa bumi dan 153 kilometer barat laut bandar Quito, menurut USGS, yang mengkaji semula bilangan itu sebelumnya.

Gempa bumi yang melanda pada pukul 9:11 malam mendahului beberapa minit sebelumnya dengan gempa bumi 5.8 magnitud yang berpusat di tempat sama.

USGS mengkaji semula ke bawah dari anggaran awalnya tentang kekuatan kedua-dua gempa bumi. Pemerhati gempa bumi di Ecuador mempunyai bacaan sama.

Ecuador masih berusaha pulih dari gempa bumi 7.8 magnitud yang mengakibatkan kematian yang melanda pada 16 April.

Penduduk Ecuador keluar ke jalan raya selepas gempa bumi melanda Quito, Ecuador, pada 10 Julai. - Xinhua
Penduduk Ecuador keluar ke jalan raya selepas gempa bumi melanda Quito, Ecuador, pada 10 Julai. – Xinhua

Kira-kira 673 orang terbunuh dalam gempa bumi pada 16 April dan lebih 6,000 orang cedera, menurut perangkaan rasmi.

Gempa bumi telah memusnahkan rumah dan bangunan di kawasan pantai Pasifik yang merubah bandar peranginan indah menjadi runtuhan.

Pihak berkuasa Ekuador menggesa bagi ketenangan semalam, dan berkata mereka seharusnya menjangkakan kejutan lanjur, semua kejutan lanjur gempa bumi bulan April.

Presiden Rafael Correa berkata sekolah ditutup hari ini di kawasan yang terjejas oleh gempa bumi supaya bangunan sekolah boleh diperiksa bagi keselamatan struktur.

Kira-kira seorang tercedera dalam kejadian gempa bumi, Menteri Keselamatan Cesar Navas berkata dengan menambah kata kilang penapis minyak Esmeraldas dan pelabuhan wilayah dilaporkan tidak mengalami kerosakan.

“Kita akan mengalami jenis gempa bumi seperti ini bagi tempoh lama,” kata Alexandra Alvarado, ketua Institusi Geofizikal, dalam temu bual dengan rangkaian Ecuavisa.

Bekalan elektrik terputus dilaporkan di beberapa kawasan bandar dan tanah runtuh dilaporkan melanda jalan raya pergunungan. – AFP