Gempa kuat la...

Gempa kuat landa Indonesia

JAKARTA, 2 Mac (Reuters) – Indonesia mengeluarkan amaran tsunami semalam selepas gempa bumi yang kuat dan keadaan cetek melanda di luar pantai barat pulau Sumatera, iaitu kawasan yang dilanda teruk akibat gempa bumi dan tsunami di Lautan Hindi pada 2004 lalu. Laporan awal mendapati adanya kematian.

Satu amaran tsunami telah dibatalkan, berkata TV. Jiran Australia mengeluarkan pengawasan tsunami bagi kawasan di pantai barat dan kemudian membatalkannya.

Amaran pada mulanya telah dikeluarkan kepada Sumatera Barat, Sumatera Utara dan Aceh selepas gempa bumi magnitud 7.9 itu melanda, kata Agensi Meteorologi Kebangsaan.

Pusat gempa tersebut berada di 808 kilometer (502 batu) barat daya Padang, kata Pusat Kajian Geologi AS. Ia adalah 10 kilometer (enam batu) kedalaman.

Penduduk Indonesia menggunakan pelbagai pilihan pengangkutan apabila mereka bergegas untuk ke kawasan yang lebih tinggi di Padang. – AFP
Penduduk Indonesia menggunakan pelbagai pilihan pengangkutan apabila mereka bergegas untuk ke kawasan yang lebih tinggi di Padang. – AFP

Tiada laporan terkini mengenai kerosakan tetapi keadaan cetek gempa bumi itu berkemungkinan akan menyebabkan kerosakan. USGS pada asalnya mencatatkan magnitud pada 8.2, dan kemudian 8.1, sebelum menurunkannya kepada 7.9.

Indonesia, terutama Aceh, telah teruk dilanda tsunami Lautan Hindi pada tahun 2004. Negara itu juga dikenali sebagai ‘Lingkaran Api Pasifik’, iaitu zon yang sangat aktif, yang menghasilkan sejumlah besar gempa bumi dan gunung berapi.