Gencatan senj...

Gencatan senjata dilanjutkan 48 jam

DAMSYIK, 10 Mei (AFP) – Gencatan senjata di Aleppo di utara Syria antara pasukan-pasukan rejim dan pemberontak yang dijangka mansuh lewat semalam telah dilanjutkan 48 jam lagi, menurut perintah tentera.

“Kesenyapan rejim’ di Aleppo dan wilayahnya telah dilanjutkan 48 jam lagi bermula hari ini pukul 1 pagi hingga tengah malam esok,” menurut kenyataan itu.

Gencatan senjata sementara, pada awalnya selama dua hari, dan kemudian dipanjangkan sehingga Selasa pada pukul 12 tengah malam semalam, telah ditetapkan selepas pertempuran telah membunuh hampir 300 orang sejak 22 April di Aleppo, yang mana beberapa kawasan dikuasai oleh pemberontak dan yang lain oleh pasukan kerajaan.

Pengumuman dibuat ketika Rusia dan AS bersetuju untuk meningkatkan usaha untuk mencari penyelesaian politik kepada peperangan lima tahun di Syria yang telah mengorbankan lebih 270,000 orang dan berjuta-juta orang lagi berpindah tempat.

Kedua-dua kuasa juga bersetuju untuk melanjutkan gencatan senjata di seluruh negara.

Sekutu AS dan Rusia bersetuju untuk melanjutkan gencatan senjata Aleppo bagi mencari penyelesaian politik terhadap peperangan di Syria. – AP
Sekutu AS dan Rusia bersetuju untuk melanjutkan gencatan senjata Aleppo bagi mencari penyelesaian politik terhadap peperangan di Syria. – AP

“Persekutuan Rusia dan AS berazam menggandakan semula usaha untuk mencapai penyelesaian politik dalam konflik Syria,” menurut kenyataan bersama Rusia-AS yang dikeluarkan oleh kementerian luar Rusia.

Hingga ke akhir ini, Rusia ‘akan bekerjasama dengan pihak berkuasa Syria untuk mengurangkan operasi penerbangan di kawasan-kawasan yang lebih banyak didiami oleh orang awam atau pihak-pihak gencatan senjata, menurutnya lagi.

Ahad lalu, pemberontak-pemberontak Syria telah melepaskan roket ke arah daerah Aleppo yang di bawah kawalan rejim, membunuh lima orang awam, termasuklah dua orang kanak-kanak, menurut Pemerhati Hak asasi Kemanusiaan Syria.

Pemerhati, yang beribu pejabat di Britain juga melaporkan 10 orang awam terbunuh semalam akibat pengeboman rejim di wilayah barat laut Idlib, yang dikuasai oleh Pasukan Al-Nusra.