Gencatan senj...

Gencatan senjata dipersetujui 5 kumpulan pemberontak Myanmar

YANGON, 18 Ogos – Empat kumpulan pemberontak etnik dan seorang pelajar militan di Myanmar berkata hari ini mereka bersedia untuk menandatangani perjanjian gencatan senjata negara selepas rundingan selama empat tahun.

Mereka merupakan yang pertama sekali untuk bertindak balas ke atas sepucuk surat yang dihantar oleh Presiden Thein Sein minggu lepas kepada 15 kumpulan bersenjata, menegaskan mereka untuk menandatangani perjanjian damai itu sebagai langkah pertama menjelang dialog politik.

Wakil-wakil kerajaan dan pemberontak dijadualkan akan bertemu pada 25 Ogos bagi memuktamadkan butiran-butiran gencatan senjata itu, pegawai berkata.

Beberapa rundingan telah dilanda kebuntuan ke atas sejauh mana kumpulan pemberontak Myanmar akan dimasukkan.

Pihak kerajaan menyenaraikan 15 kumpulan tidak termasuk enam kumpulan lainnya yang masih aktif memerangi pihak tentera di timur negeri Shan.

Pemberontak-pemberontak tersebut bagaimanapun mahukan dua di antara kumpulan yang tidak tersenarai itu dimasukkan, menjadikan jumlah keseluruhan dalam rundingan itu kepada 17.

Keterangan bersama hari ini oleh kumpulan-kumpulan etnik telah ditandatangani oleh Kesatuan Negara Karen (KNU), Tentera Demokratik Buddha Karen, Majlis Tentera-keamanan Kebebasan Negara Karen, dan Kumpulan Ketenteraan Pemulihan Majlis Negeri Shan.

Barisan Demokratik Pelajar Burma telah mengeluarkan keterangan sendiri dalam kesanggupan menandatangani gencatan senjata tersebut. – dpa