Gencatan senj...

Gencatan senjata perlu dilakukan secara realistik

BANGSA-BANGSA BERSATU, 27 Okt (NNN) – Arab Saudi ingin melihat gencatan senjata di Yaman untuk membolehkan penghantaran bantuan kemanusiaan, tetapi ia tidak percaya kepada militia Houthi akan mematuhi mana-mana gencatan senjata, ketua pusat Arab yang menyelaraskan bantuan kemanusiaan untuk Yaman berkata semalam.

Houthis dan pasukan Iran yang setia kepada bekas Presiden Yaman Ali Abdullah Saleh bersekutu merampas ibu negara, Sanaa, setahun yang lalu. Gabungan pimpinan Arab mula melakukan serangan bom ke atas mereka pada Mac lalu dalam usaha untuk mengembalikan kuasa Presiden Abdrabbu Mansour Hadi.

“Daripada pengalaman kami sebelum ini, gencatan senjata tidak diakui dan telah dilanggar,” Penyelia umum bantuan kemanusiaan, Abdullah Al-Rabeeah memberitahu pemberita. “Jika ada gencatan senjata, ia harus dilakukan secara realistik.”

Beberapa percubaan untuk melakukan gencatan senjata kemanusiaan telah gagal dengan beberapa pihak yang bertelagah menyalahkan antara satu sama lain kerana melanggar peraturan.

Bangsa-Bangsa Bersatu telah menetapkan Yaman sebagai salah satu daripada krisis peringkat tertinggi kemanusiaan, di samping kecemasan di Selatan Sudan, Syria dan Iraq. beliau berkata, lebih daripada 21 juta orang di Yaman memerlukan bantuan, atau kira-kira 80 peratus daripada penduduk.

Dalam usaha untuk meningkatkan penghantaran komersial ke Yaman, Ketua bantuan PBB Stephen O’Brien berkata PBB telah merangka mekanisme untuk meningkatkan pembiayaan operasi tersebut sebanyak AS$8 juta dan memeriksa mana-mana kapal yang mencurigakan menghampiri pelabuhan Yaman.