Geng penggana...

Geng pengganas rancang serang Paris pada 1 Dis

PARIS, 24 Nov – Satu sindiket pengganas sedang merancang untuk menyerang Paris pada 1 Disember dan telah menyelidik tapak-tapak termasuk sebuah pasar raya Christmas dan Disneyland di luar bandar sebagai sasaran berpotensi, menurut sumber polis hari ini.

Tujuh suspek telah ditangkap dalam serbuan polis minggu lalu di timur bandar Strasbourg dan Marseille di selatan berikutan siasatan selama lapan bulan oleh perkhidmatan keselamatan, walaupun dua kemudian dibebaskan.

Sumber berkata penyiasat mendapati suspek telah membuat penyelidikan dalam Internet mengenai tapak-tapak berkenaan termasuk pasar raya Christmas di Champs-Elysees yang berprestij, taman tema Disneyland Paris, teres kafe di timur laut bandar, ibu pejabat polis Paris dan sebuah stesen metro.

Lima suspek masih lagi ditahan di bawah perundangan meliputi siasatan ke atas serangan pengganas yang mungkin bakal berlaku.

Salah seorang lelaki itu berkata telah memberitahu penyiasat bahawa serangan telah dirancang dan menamakan ibu pejabat polis di tengah Paris dan jabatan keselamatan domestik DGSI di barat laut bandar sebagai sasaran.

Beberapa anggota kumpulan tersebut dirasakan telah menerima arahan daripada kumpulan jihad berpangkalan di Syria. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA