George Pataki...

George Pataki akhiri kempen Rumah Putih

WASHINGTON, 30 Dis – George Pataki yang menjadi gabenor New York ketika serangan pengganas 11 September 2001 semalam mengumumkan dia akan menamatkan kempennya untuk merebut jawatan presiden.

Pataki, seorang anggota Republikan berfahaman sederhana, melancarkan kempen yang tidak berjaya sejak awal, dan pencalonannya gagal memberi kesan dalam lapangan sesak parti itu yang didominasi oleh jutawan Donald Trump dan meleret kepada hak konservatif dalam persaingan pemilihan awal.

”Sementara malam ini merupakan saat penghujung perjalanan saya bagi Rumah Putih kerana saya membatalkan kempen bagi jawatan presiden. Saya yakin kita boleh melantik orang yang tepat,” Pataki berkata dalam mesej video online yang mencetuskan nada optimis.

“Jika kita benar-benar ingin menjadikan Amerika hebat lagi, kita perlu memilih seorang presiden yang akan melakukan tiga perkara, ‘menghadapi dan menumpaskan radikal Islam, mengurangkan saiz dan kuasa Washington dan menyatukan kita lagi dalam kepercayaan kita di negara hebat ini’.

Dua orang penyokong Pataki memberitahu The Boston Globe bahawa mereka telah bercakap dengan bekas gabenor itu dan kecewa dengan keputusannya, tetapi tidak terkejut.

George Pataki telah menamatkan kempennya untuk merebut jawatan presiden AS. - Reuters
George Pataki telah menamatkan kempennya untuk merebut jawatan presiden AS. – Reuters

Pataki, 70, dan telah meninggalkan jawatan awam hampir sedekad, gagal meraih sokongan mencukupi dari kalangan pertubuhan parti, yang bertumpu pada calon-calon yang lebih baik termasuklah bekas gabenor Florida, Jeb Bush dan Gabenor New Jersey Chris Christie.

Ketika berusaha usaha ke arah kanan, Pataki kelihatan seperti berbeza dari kalangan anggota Republikan. Dia mengkritik anggota parti yang mempersoal atau menafikan peranan manusia dalam perubahan iklim dan menyokong hak pengguguran janin yang tidak boleh diterima bagi kebanyakan ahli konservatif.

Meskipun dalam pengundian awal New Hampshire, sebuah negeri di mana dia telah melabur kebanyakan masanya dan sumber, Pataki hampir tidak bergema, lazimnya meraih kurang satu peratus dalam tinjauan pendapat.

Pengundian pertama di seluruh negeri dalam proses pemilihan ialah 1Februari di Iowa. New Hampshire mengundi lima hari kemudian. – AFP