Georgia hukum...

Georgia hukum mati banduan tertua

ATLANTA, 3 Feb – Lelaki berusia 72 tahun yang telah disabitkan dengan kesalahan membunuh pengurus kedai serba guna dalam rompakan 1979 di pinggir kota Atlanta telah dihukum mati di Georgia awal hari ini, menurut pegawai pemulihan.

Brandon Astor Jones, banduan tertua yang menanti hukuman mati, telah meninggal dunia melalui suntikan maut pada pukul 12:46 pagi di penjara Georgia di Jackson.

Dia telah menerima doa terakhir dan merakamkan kenyataan terakhir, menurut Jabatan Pemulihan Georgia dalam satu kenyataan.

Kematian Jones ditangguhkan hampir enam jam ekoran beberapa rayuan dari peguamnya. Mahkamah Tinggi AS lewat semalam menolak permintaan Jones bagi penggantungan pelaksanaan hukuman.

Hukuman mati ke atasnya adalah yang kelima tahun ini di AS dan yang pertama dari dua yang dijadualkan bulan ini di Georgia, menurut Pusat Maklumat Hukuman Mati yang mengawasi hukuman mati di seluruh negara. Texas, Alabama dan Florida telah melaksanakan hukuman mati ke at as banduan-banduan bulan lalu, menurut pusat itu.

Brandon Astor Jones, banduan tertua yang dihukum mati. – Reuters
Brandon Astor Jones, banduan tertua yang dihukum mati. – Reuters

Mahkamah Tinggi Georgia dan Lembaga Pengampunan dan Parol Negeri Georgia telah menolak rayuan untuk menukar hukumannya kepada hukuman penjara seumur hidup tanpa parol.

Jones adalah orang kedua dihukum mati dalam penembakan mati Roger Tackett, 35 tahun di dalam kedai serba guna pada Jun 1979, menurut keterangan mahkamah.

Jones diberkas di kedai itu, bersama-sama tertuduh bersama, Van Roosevelt Solomon yang telah dihukum pada 1985 oleh seorang pegawai polis yang mendengar empat tembakan senjata, menurut sinopsis kes Mahkamah Tinggi Georgia. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA