Gergasi makan...

Gergasi makanan Filipina beli pembuat snek Australia

MANILA, 17 Ogos – Makanan gergasi Filipina Universal Robina Corp berkata hari ini ia akan membeli snek Jenama Australia dengan harga AS$460 juta, perjanjian pembelian terbesar terbaru dalam pembelian global oleh firma Filipina yang mencerminkan peningkatan ekonomi negara itu.

URC berkata ia telah memeterai perjanjian untuk membeli syarikat Australia – Pembancuh jenama popular tempatan termasuk Kettles, Thins, CC dan Cheezels – dengan harga Aus$600 juta (AS$460 juta) sebagai sebahagian daripada cita-cita untuk mengembangkannya di seluruh Asia Pasifik.

“Dengan pengambilalihan ini, URC merancang untuk mewujudkan satu lagi tapak yang lebih luas di Oceania dengan (Jenama Snek) dan pasaran yang sangat kompetitif,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Lance Gokongwei dalam kenyataan itu.

Snek jenama itu digambarkan dalam kenyataan itu sebagai pengeluar kedua terbesar makanan ringan masin di Australia, dan di laman webnya berkata ia telah menghasilkan 200 juta paket setahun.

URC merupakan salah satu syarikat makanan dan minuman terbesar di Filipina dan mempunyai permodalan pasaran sebanyak AS$9 bilion.

Ia sudah memiliki pengaruh yang besar di pasaran Asia Tenggara dan pada tahun 2014 ia membeli syarikat snek New Zealand Griffin yang berusia 150 tahun dengan harga NZ$700 juta (AS$610 juta).

Berbekalkan salah satu daripada ekonomi yang paling pesat berkembang di Asia, beberapa syarikat Filipina dalam tahun-tahun kebelakangan ini telah memulakan perancangan pengembangan global.

Dua tahun sebelumnya Del Monte Pacific Filipina telah memiliki perniagaan makanan pengguna daripada yang tidak berkaitan, Del Monte Foods yang berpangkalan di Amerika dengan harga AS$1.675 bilion. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA