Gerila MNLF b...

Gerila MNLF bunuh tujuh petani

TUKURAN, Filipina, 24 Dis (AFP) – Tujuh orang petani telah dibunuh hari ini dalam satu siri serangan di wilayah bergolak Selatan Filipina yang dilancarkan oleh gerila Muslim Filipina, kata tentera.

Pejuang Pembebasan Islam Bangsamaro (MNLF) menculik tujuh orang dan membunuh mereka dalam satu siri serbuan di pulau Mindanao di mana konflik Kristian-Islam telah bergolak selama beberapa dekad.

Kira-kira 150 pejuang MNLF melancarkan serangan di bandar-bandar berpenduduk Kristian sebelum subuh, kata Kolonel Ricky Bunayog, panglima tentera tempatan.

Penduduk memandu lalu kenderaan tentera (APC) di Kauran, Ampatuan, wilayah Filipina selatan Maguindanao pada 24 Disember, 2015. - AFP
Penduduk memandu lalu kenderaan tentera (APC) di Kauran, Ampatuan, wilayah Filipina selatan Maguindanao pada 24 Disember, 2015. – AFP

“Mereka menculik para petani dan kemudian membunuh mereka. Apabila kita cuba untuk merawat semula badan-badan mereka, mereka menembak pada kami,” katanya kepada AFP di bandar selatan Tukuran, salah satu sasaran kumpulan itu.

Beliau berkata, empat daripada gerila dilaporkan terbunuh dalam pertempuran kira-kira 775 kilometer (470 batu) selatan Manila tetapi penduduk kampung berkata mayat mereka dibawa keluar oleh rakan-rakan mereka.

Tentera telah merancang “balas tindakan,” Bunayog berkata, walaupun dia tidak akan mendedahkan butiran selanjutnya.