Gerrard mula ...

Gerrard mula tunjuk belang

CARSON, California, 28 Sept (Agensi) – Bekas bintang Liverpool, Steven Gerrard menjaringkan gol pertamanya sejak menyertai Major League Soccer bagi membantu LA Galaxy menewaskan FC Dallas 3-2 semalam dan melonjak di tangga teratas liga.

Giovani Dos Santos dan Robbie Keane menjaringkan gol pada separuh masa pertama sebelum Gerrard menjaringkan gol pada minit ke-57 ketika Galaxy menamatkan tiga perlawanan tanpa jaringan mereka dengan jaringan dihasilkan dari pasukan dengan pemain yang berbakat.

Kesemua tiga pemain Galaxy menjaringkan gol dalam perlawanan yang sama buat kali pertama.

Galaxy (14-9-8) melonjak di tangga teratas liga dengan 50 mata – kelebihan dua mata di depan Vancouver Whitecap dan New York Red Bulls dan tiga mata di depan FC Dallas.

Kelab-kelab tersebut bagaimanapun memiliki semua perlawanan di tangan ke atas juara bertahan Pial MLS.

Steven Gerrard ketika meraikan kejayaannya menghasilkan gol sulung sepanjang kariernya dengan Major League Soccer.
Steven Gerrard ketika meraikan kejayaannya menghasilkan gol sulung sepanjang kariernya dengan Major League Soccer.

Gerrard menghabiskan masa 17 tahun bersama Liverpool, menjaringkan 120 gol dalam 504 kemunculan dan membawa kelab itu kepada dua gelaran Piala FA dan satu trofi Liga Juara-Juara. Bekas kapten England itu, 35, telah beraksi lapan perlawanan bagi Los Angeles tanpa menjaringkan gol sejak kemunculannya dalam MLS pada Julai lalu.

“Saya tidak mengalami sebarang masalah dengan keyakinan,” kata Gerrard.

“Saya rasa jaringan adalah penting bagi pasukan. Kami berada dalam akhir musim, dan ia mengenai tiga mata. Ia bukanlah mengenai individu dan jumlah dan siapa yang mendapatkannya.”

Dalam persaingan lain, Matias Perez Garcia menjaringkan gol pada minit ke 87 untuk mengangkat San Jose mengatasi Real Salt Lake 1-0 dan menghampiri dengan satu mara terhadap Portland bagi kedudukan playoff terakhir dalam Western Conference.

Dominic Dwyer menjaringkan gol pada minit ke 79 untuk memberikan Sporting Kansas City seri 1-1 menentang Seattle. Obafemio Martins menjaringkan gol bagi Sounders.

ARTIKEL YANG SAMA