Gesaan perpad...

Gesaan perpaduan kerajaan

SYDNEY, 3 Mac (Reuters) – Timbalan Pemimpin Australia hari ini menggesa bagi perpaduan kerajaan ketika sokongan bagi Perdana Menteri Malcolm Turnbull menurun di tengah perpecahan dalam parti dan sebelum belanjawan amat penting dan pilihan raya yang akan diadakan lewat tahun ini.

Timbalan Perdana Menteri Barnaby Joyce berkata bulan madu telah berakhir bagi Turnbull, yang telah menjadi pemimpin dalam rampasan kuasa parti pada lewat 2015 dan kini tertekan berhubung beberapa segi dasar dan berdepan ketidakstabilan parti yang dipersalahkannya ke atas lelaki yang telah disingkirkannya iaitu bekas perdana menteri Tony Abbott.

“Saya berpendapat kita mesti bersatu, kita mesti bersatu bila ketika pilihan raya yang akan diadakan tahun ini,” Joyce memberitahu para pemberita di Canberra. “Agak jelas bulan madu tidak akan selama-lamanya,” Joyce berkata tentang kepimpinan Turnbull.

Kerajaan konservatif Turnbull, kerajaan Liberal pada laluan bagi kemenangan mudah pilihan raya, tetapi tinjauan pendapat tegang pada awal 2016 dan terikat dengan parti pembangkang, Parti Buruh kini adalah kemungkinan menurut tinjauan pendapat Newspoll minggu lalu. Kenaikan Turnbull menjadi perdana menteri September lalu dilihat sebagai kemungkinan menamatkan era ketidakstabilan politik di Australia, dengan lima orang perdana menteri dalam tempoh lapan tahun.

Malcolm Turnbull (kiri) bercakap kepada Scott Morrison pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat, bangunan Parlimen di Canberra. - Reuters
Malcolm Turnbull (kiri) bercakap kepada Scott Morrison pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat, bangunan Parlimen di Canberra. – Reuters

Tetapi para penganalisis politik berkata jutawan yang pernah menjadi usahawan teknologi perlukan kemenangan pilihan raya yang muktamad untuk mengekang pertelingkahan yang sedang berlaku dalam parti Liberal beliau. Pilihan raya dijangkakan Januari 2017, tetapi Turnbull yang tidak mengawal dewan tertinggi Senat membayangkan beliau mungkin mengadakan pilihan raya awal, dalam tempoh lima bulan, dengan harapan Senat baru akan mengemukakan laluan lebih mudah bagi perundangan.

Penting bagi kemenangan pilihan raya ialah belanjawan pertama Turnbull yang dijangkakan pada bulan Mei, tetapi berakhirnya perkembangan perlombongan berdekad-dekad lamanya di Australia yang kaya dengan hasil sumber dan kejatuhan harga komoditi telah mengakibatkan kerajaan dalam kepayahan untuk menaikkan hasil. Pada Disember, Australia meramalkan defisit belanjawannya akan meningkat kepada A$37.4 bilion dalam tempoh hingga Jun.

Perbelanjaan kerajaan telah meningkat kerana bahagian perpecahan dalam parti Liberal Turnbull. Beliau terpaksa menolak perubahan pada beberapa hasil yang meningkatkan dasar, termasuklah kelembapan negatif yang membolehkan para pelabur hartanah menghapuskan keraguan berbanding pendapatan yang boleh dikenakan cukai, dan kenaikan cukai penggunaan.