Giliran Benci...

Giliran Bencic tarik diri dari Rio

PARIS, 28 Julai – Remaja Swiss, Belinda Bencic semalam menjadi 20 pemain terkini yang menarik diri daripada Sukan Olimpik Rio, hanya 24 jam selepas pemain superstar, Roger Federer turut mengumumkan menarik diri.

Bencic berusia 19 tahun itu yang terpaksa menarik diri daripada pusingan kedua di Wimbledon mengalami kecederaan pergelangan tangan, sambil berkata bahawa dia perlu menumpukan perhatian untuk mengembalikan kecergasan sepenuhnya untuk Terbuka Amerika Syarikat nanti.

“Dengan hati yang berat, saya perlu menarik diri daripada Sukan Olimpik tahun ini, pemain nombor 16dunia itu menulis di Twitter.

“Walaupun saya telah pulih daripada kecederaan pergelangan tangan semasa Wimbledon, tetapi saya telah ketinggalan dalam jadual latihan dan oleh itu saya tidak benar-benar bersedia untuk mengambil bahagian dalam Rio.

“Saya akan menggunakan beberapa minggu akan datang untuk persiapan sepenuhnya dengan jurulatih saya Melanie Molitor untuk Cincinnati, New Haven dan Terbuka Amerika Syarikat.”

Pada hari Selasa, pemenang 17 kali Grand Slam, Federer menarik diri daripada Rio dan mengambil masa pada musim 2016 untuk pulih daripada kecederaan lututnya.

Juga daripada Sukan Olimpik yang bermula pada 5 Ogos adalah Maria Sharapova, yang sedang menjalani penggantungan doping, rakan-rakan bekas nombor satu dunia, Victoria Azarenka yang hamil, Karolina Pliskova dan Simona Halep.

Wimbledon naib juara Milos Raonic dan bintang Republik Czech, Tomas Berdych juga telah memilih untuk keluar. – AFP

 

ARTIKEL YANG SAMA