‘Globo’ punca...

‘Globo’ punca F1 diabaikan – Massa

SAO PAULO, 13 Nov (Agensi) – Apabila Lewis Hamilton memenangi Grand Prix Formula Satu (F1) Amerika Syarikat bulan lalu untuk meraih gelaran F1 ketiganya, kebanyakan warga Brazil mendengar mengenainya hanya 15 saat ketika perlawanan bola sepak yang disiarkan secara langsung oleh badan penyiaran utama Brazil.

Globo menjauhkan perlumbaan itu dalam rangkaian kabelnya, menggambarkan kejatuhan populariti F1 di negara itu yang pernah menjadi tempat lubuk bagi siri tersebut.

GP Brazil pada Ahad ini meletakkan penurunan tumpuan itu ke dalam fokus. Brazil tidak lagi mempunyai bintang F1 untuk menyaingi seperti juara tiga kali, Ayrton Senna atau Nelson Piquet. Senna adalah juara terakhir Brazil, 24 tahun yang lalu.

Pemandu aktif terbaiknya adalah Felipe Massa, yang belum memenangi perlumbaan dalam tempoh tujuh tahun. Dan tiada potensi juara untuk seterusnya.

Ketua komersial F1, Bernie Ecclestone menyedari masalah itu. Dia telah menunjukkan Mexico, yang mengadakan grand prix dua minggu lalu – yang pertama dalam tempoh 23 tahun — mungkin menjadi pasaran lebih menguntungkan berbanding Brazil di Amerika Latin. Dan dia menekan Globo untuk meningkatkan liputannya.

Pemandu Williams, Felipe Massa dari Brazil (kiri) dan pemandu McLaren, Jenson Button dari Britain, pada siding media bersama di Sao Paulo, Brazil, pada 12 November 2015. – Agensi
Pemandu Williams, Felipe Massa dari Brazil (kiri) dan pemandu McLaren, Jenson Button dari Britain, pada siding media bersama di Sao Paulo, Brazil, pada 12 November 2015. – Agensi

Bercakap kepada wartawan-wartawan Brazil, Massa menumpukan kepada Globo bagi penurunan minat berkenaan.

“Apa yang disiarkan Globo adalah apa yang paling banyak ditonton rakyat Brazil,” katanya. “Ia adalah badan penyiaran no.1 di sini, dan lebih banyak bantuan yang kami terima daripada mereka, lebih baik. Dengan kekurangan liputan melalui siaran TV, ia adalah sukar bagi kami untuk menghasilkan perkadaran itu naik semula.”

Beliau membandingkan keadaan di Brazil dengan minat yang ditunjukkan di Mexico, di mana sukan itu dalam peningkatan.

“Kita perlu melihat apa yang dilakukan Mexico,” katanya. “Mereka mengalu-alukan Formula Satu tidak melihat kepada cabaran gelaran bagi pemandu mereka memenangi perlumbaan di tempat sendiri. Formula Satu telah dilihat sebagai salah satu sukan paling penting.”

Hanya peminat-peminat utama dijangka akan pergi ke Interlagos hujung minggu ini, selepas kejuaraan itu menamatkan dua perlumbaan lalu di Texas.

“Perebutan gelaran telah ditentukan, ekonomi Brazil dalam krisis, pemandu-pemandu dari Brazil tidak berpeluang untuk menang — dan Formula Satu adalah semakin kurang melalui siaran TV,” Erich Beting, pemilik firma pemasaran sukan, Maquina do Esporte, memberitahu.