GM bayar pamp...

GM bayar pampasan mangsa nahas

WASHINGTON, 10 Dis – Penubuhan dana bebas General Motor Co. (GM) untuk membayar ganti rugi kepada mangsa kemalangan yang membabitkan suis pencucuhan rosak membayar AS$594.5 juta dan meluluskan 399 tuntutan kematian dan kecederaan, kata dana hari ini.

Kos GM yang berkaitan dengan kerosakan suis pencucuhan kini berjumlah AS$2 bilion, termasuk AS$900 juta penyelesaian dengan Jabatan Keadilan AS pada September, kata dana dalam laporan terakhirnya sebelum menamatkan operasi.

Dana yang dikendalikan oleh pakar pembayaran ganti rugi Ken Feinberg berkata 91 peratus daripada wang yang dicadangkan diterima oleh mangsa.

Ia termasuk 124 tuntutan kematian, dan 16 daripada 18 tuntutan kecederaan serius.

Pengeluar kereta Detroit itu menubuhkan dana berkenaan pada Jun 2014 di bawah tekanan perundangan dan politik kerana gagal mendedahkan kerosakan pencucuhan dalam kereta lebih lama selama hampir satu dekad.

Dana itu membayar tuntutan kecederaan dan kematian dalam 2.6 juta kereta yang ditarik balik dari tahun 2013 sehingga 2014.

GM dan Feinberg tidak berusaha untuk mengurangkan wang kalau mangsa memikul sebahagian daripada tanggungjawab, atau sama ada kemalangan yang berlaku sebelum GM bangkit daripada penyusunan semula kemuflisan pada Julai 2009 sebagai sebuah syarikat baru.

Tujuh puluh empat peratus daripada tuntutan kematian yang diluluskan dan 61 peratus daripada kesemua tuntutan yang sah mempunyai sekurang-kurangnya satu isu yang membabitkan tingkah laku yang tidak selamat oleh pemandu, seperti tidak memasang tali pinggang keledar, memandu melebihi had kelajuan, mabuk ketika memandu atau tertidur ketika memandu, kata laporan.

GM tidak diwajibkan untuk membayar satu pertiga, atau 128 daripada 399 tuntutan yang diluluskan, disebabkan mereka berlaku sebelum kemuflisan syarikat pada Jun 2009, kata laporan. Hanya seorang mangsa yang masih belum memutuskan sama ada menerima tawaran pampasan itu.

Pihak menuntut yang tidak cedera secara fizikal dalam kes ini dan kes lain sedang merayu keputusan mahkamah AS untuk menyokong pelindung kemuflisan GM. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA