Golovkin mahu...

Golovkin mahu pertarungan lebih hebat

NEW YORK, 20 Okt – Gennady Golovkin memberikan penghormatan dan memohon maaf kepada David Lemieux selepas menumbuknya ketika dia berada di kanvas pada pusingan kelima pertarungan merebut gelaran middleweight.

Golovkin seorang yang baik. Segala yang dilakukannya hampir sempurna pada malam Sabtu lalu apabila mengukuhkan dakwaannya sebagai petinju terbaik di depan penonton ramai di pentas besar Madison Square Garden.

Dalam pertarungan tersebut, Golovkin menewaskan Lemieux sebelum pengadil Steve Griffith menghentikan pertarungan pada pusingan ke lapan dengan petinju dari Kanada itu melakukan tumbukan di tali. Ia adalah satu persembahan yang menarik dari petinju itu, ramai mula menyedari ketika dia mengetepikan hampir kesemua yang melangkah masuk ke gelanggang bersama-samanya.

“Lebih penting, ia meletakkan kemungkinan pertarungan yang memiliki peminat: Triple G menentang pemenang pertemuan gelaran middleweight pada 21 November di antara Canelo Alvarez dan Miguel Cotto.

“Pertarungan ini meletakannya pada peringkat seterusnya,” kata promoter Tom Loeffler. “Dia berada di kedudukan teratas sukan tersebut. Ia mungkin hanyalah salah seorang lagi petinju sekarang yang boleh mengisi Madiosn Square Garden dan ia adalah Cotto.”

Gennady Golovkin. – AFP
Gennady Golovkin. – AFP

Pertarungan itu menarik 20,548 penonton yang melibatkan calon presiden dari Republikan, Donald Trump. Bekas juara middleweight, Bernard Hopkins yang menyaksikan banyak dalam sukan itu, dan percaya lelaki yang menewaskan petinju, dia mempromosikan sesuatu yang istimewa.

“Dia seorang yang beracun,” kata Hopkins. “Dia seorang yang bersabar.”

Golovkin adalah kedua-dua dari perkara itu menentang Lemieux, yang mengambil masanya dalam persembahan yang menyaksikannya melepaskan 51 peratus dari tumbukannya. Kebanyakan yang dilepaskan adalah tepat dan menambah mangsa ketika pusingan diteruskan. Agensi

Dengan Triple G, sudah tentu, knockout adalah segalanya. Dan ketika Lemieux masih berdiri pada pusingan ke lapan, dia menjadi petinju ke-21 yang dihentikan Golovkin dalam jarak.

“Saya merasakan tenaganya, tetapi saya kuat pada malam ini,” kata Golovkin. “Tumbukan saya mencederakannya.” – Agensi