Google tukar ...

Google tukar nama China pada peta Filipina

MANILA, 14 Julai (AFP) – Google telah mengeluarkan nama China untuk beting Laut China Selatan yang dipertikaikan oleh Beijing dan Manila daripada perkhidmatan petanya, ekoran satu bantahan daripada Filipina.

Laman web Google Maps pada hari ini merujuk kepada kawasan perikanan yang kaya – subjek kes yang dikemukakan oleh Filipina di tribunal penimbang tara antarabangsa – dengan nama antarabangsa, Beting Scarborough.

Perkhidmatan itu sebelumnya melabel beting sebagai sebahagian daripada rangkaian pulau Zhongsha di China, mendorong satu kempen online yang menuntut syarikat Internet itu berhenti mengenal pasti singkapan itu sebagai sebahagian daripada wilayah China.

“Kami telah mengemaskinikan Google Maps untuk menyelesaikan isu tersebut. Kami difahamkan nama geografi boleh mencetuskan emosi mendalam dan dengan itu kami telah berusaha menyelesaikannya sebaik sahaja isu tersebut dikemukakan kepada kami,” kata pejabat Google di Manila dalam satu kenyataan.

Beting Scarborough terletak 220 kilometer di luar pulau utama Filipina Luzon dan 650 kilometer dari pulau Hainan, daratan utama China yang terdekat.

China telah mengawal beting tersebut sejak 2012, ekoran satu pertengkaran singkat dengan Filipina.

Sejak itu, Filipina telah menuduh pengawal pantai China mengganggu nelayan Filipina di beting, termasuk merampas hasil tangkapan mereka pada awal tahun ini. Laman web kempen Orange.

org melancarkan satu petisyen pada minggu lalu untuk menggugurkan nama China untuk beting di lamannya. Petisyen menarik hampir 2,000 penyokong.

“Tuntutan China ke atas Laut China Selatan di bawah kasar sembilan sengkang mengatakan sempadan sejarah adalah haram dan mencetuskan ketegangan di kalangan negara-negara,” menurut petisyen.

“Peta Google menunjukkan ia adalah sebahagian daripada rangkaian pulau Zhongsha dan membuktikan kebenaran kepada apa yang merupakan satu rampasan wilayah yang dibantah oleh negara pencinta perdamaian.”