Gotong-royong...

Gotong-royong bersih tanah perkuburan

Oleh Hajah Saemah Kepli

 

SERIA, 6 Nov – Kira-kira 30 orang penduduk dan pihak berkepentingan di Mukim Liang Lumut, di sini, telah bergotong-royong membersihkan Tanah Perkuburan An-Naim Anduki, hari ini.

Projek amal tersebut merupakan inisiatif sekumpulan komuniti yang berkomunikasi menggunakan media sosial WhatsApp yang turut melibatkan warga sekolah, ahli-ahli majlis perundingan mukim dan kampung berkenaan, orang-orang persendirian dan ahli-ahli persatuan.

Stesen Komander Balai Bomba Sungai Liang, Pegawai Balai Awang Muhammad Ali bin Hassan, yang mengetuai projek berkenaan memberitahu Media Permata, inisiatif membersihkan kawasan bermula setelah mereka menerima beberapa aduan daripada mereka yang menziarahi tanah perkuburan berkenaan, tentang kemunculan ular dari semak samun dan rumput panjang.

Setelah bersepakat melalui kumpulan WhatsApp, mereka membuat kutipan seikhlas hati, yang akhirnya berjaya mengumpul lebih $900 dan melalui kutipan itu, mereka telah mengupah sebuah syarikat yang akhirnya turut beramal dengan mengenakan harga upah sederhana sahaja untuk memotong rumput di kawasan Zon A luar pagar tanah perkuburan itu seluas kira-kira 100 x 5 meter dengan ketinggian rumput lebih satu meter.

Rumput yang sudah dipotong dan dibakar turut disemburkan racun rumput dalam projek amal yang dilakukan bergotong-royong daripada pelbagai pihak.
Rumput yang sudah dipotong dan dibakar turut disemburkan racun rumput dalam projek amal yang dilakukan bergotong-royong daripada pelbagai pihak.

Manakala kerja-kerja memotong rumput di Zon B, kawasan luar pagar tanah perkuburan, pula telah dilaksanakan sebagai sumbangan sebuah syarikat tempatan serta beberapa buah keluarga daripada penduduk mukim itu.

Awang Muhammad Ali kemudian menyatakan, mereka juga akan menghadapkan perkara itu kepada pihak berkenaan untuk diambil tindakan bagi kerja-kerja menembok tanah dan menjadikan kawasan luar pagar tanah perkuburan itu menjadi tempat letak kereta bagi kemudahan orang ramai yang menziarahi pusara di sana.

Selain itu, katanya, keadaan jalan raya menuju masuk ke kawasan tanah perkuburan itu juga rosak dan berlubang sehingga menyebabkan beberapa buah kereta mengalami kerosakan akibat lubang besar yang dipenuhi air ketika musim hujan.

Dalam projek amal itu juga, kerja-kerja menyembur racun rumput turut dilaksanakan oleh beberapa orang anggota Bomba dan Penyelamat Cawangan Operasi ‘B’, Daerah Belait, dan turut dihadiri oleh Timbalan Pemerintahnya, Penolong Penguasa Wan Julaini bin Wan Ibrahim.

Turut dilakukan dalam projek itu ialah membersihkan kawasan dalam di tanah perkuburan itu, termasuk membuang sampah sarap seperti botol-botol kosong dan sebagainya.

ARTIKEL YANG SAMA