GP Eropah Bak...

GP Eropah Baku dijadualkan semula

PARIS, 1 Dis – Grand Prix Eropah di Baku akan diadakan seminggu lebih awal pada tahun 2017 untuk mengelakkan pertembungan dengan acara Le Mans 24 Hour Race, badan induk lumba motor FIA berkata semalam.

Dalam jadual itu ia telah dikurangkan kepada 20 perlumbaan, daripada 21 pada tahun 2016, perlumbaan di Baku akan diadakan pada 25 Jun, seminggu selepas Le Mans, yang berlangsung pada 17 dan 18 Jun.

Tidak menyertai dalam program untuk tahun depan adalah Grand Prix Jerman. Nuremberg dari segi kewangan tidak dapat mengadakan perlumbaan, di mana tuan rumah 2016 Hockenheim tidak bersedia untuk mengambilnya selama dua musim berturut-turut.

Reaksi Rosberg (tengah) sambil memegang bendera Jerman ketika mengadakan perjumpaan dengan peminatnya di Wiesbaden, Barat Jerman semalam. – AFP
Reaksi Rosberg (tengah) sambil memegang bendera Jerman ketika mengadakan perjumpaan dengan peminatnya di Wiesbaden, Barat Jerman semalam. – AFP

Kekurangan pelumba Jerman bermakna juara dunia baru yang dinobatkan Nico Rosberg tidak akan mempunyai peluang untuk berlumba di hadapan penyokong tuan rumah pada 2017.

Rosberg akan memulakan untuk mempertahankan gelaran dunia Formula Satu di Australia pada 26 Mac dengan Abu Dhabi dalam acara kemuncak musim ini, pada 26 November.

Manakala perlumbaan Brazil di Interlagos di Sao Paulo masih secara rasmi dalam rundingan bersama promoter dan Bernie Ecclestone. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA