GP F1 Austral...

GP F1 Australia 20 Mac depan

LONDON, 1 Okt (Reuters) – Musim pembukaan Grand Prix Formula Satu Australia tahun depan di Melbourne dilanjutkan kepada 20 Mac, untuk memberikan laluan bagi rehat bulan Ogos, selepas sebelumnya disenaraikan bagi permulaan biasa pada 3 April.

Kajian terhadap kalendar dengan rekod 21 perlumbaan diluluskan oleh badan Majlis Sukan Bermotor Dunia (F1A) pada satu mesyuarat yang diadakan semalam.

Tarikh pada 3 April, yang sekarang menuju ke Bahrain bagi perlumbaan kedua musim ini, yang mana adalah permulaan terbaru dalam kejuaraan itu sejak 1988.

Perubahan lain dalam kalendar menyaksikan Bahrain dan China bertukar-tukar tempat, dengan perlumbaan di Shanghai menjadi pusingan ketiga pada 17 April.

Perlumbaan rasmi Azerbaijan di Baku dipindahkan bermula 17 Julai sehingga 19 Jun, seminggu selepas Kanada, yang bermakna Nico Hulkenberg dari Force India tidak akan dapat mempertahankan gelaran Le Mans 24 Hours di mana perlumbaan itu juga diadakan pada 19 Jun.

Bagaimanapun F1A berkata perlumbaan di Baku adalah mengikut masa bagi menghindarkan sebarang pertembungan dengan penamat perlumbaan Le Mans sambil Britain pula menekankan kembali kepada 10 Julai dari 26 Jun dan disusuli dari Austria.

Hungary berpindah kepada hujung minggu sebelum Jerman, berbanding selepas, dengan perlumbaan di Hockenheim pada 31 Julai di bawa pada rehat Ogos.

ARTIKEL YANG SAMA