Greece, bon j...

Greece, bon jadi agenda utama pertemuan ECB

FRANKFURT, 31 Mei (AFP) – Bank Pusat Eropah, dirangsang oleh kejayaan program pembelian bon kontroversi, akan berjanji untuk mengekalkannya sementara risiko negatif terhadap pertumbuhan ekonomi masih wujud, kata penganalisis.

Majlis membuat keputusan ECB dijadualkan bertemu pada Rabu tetapi tidak mungkin mengumumkan sebarang tindakan dasar baru, ramal pemerhati bank pusat.

Sebaliknya, penganalisis berkata mereka akan mendengar kepada apa yang akan disampaikan oleh presiden Mario Draghi mengenai keberkesanan program setakat ini dan mengenai keadaan di Greece.

“Pada persidangan akhbar Jun nanti, ECB sepertinya tidak akan mengumumkan sebarang langkah dasar baru yang besar dan akan menegaskan tindakan lampaunya telahpun menghasilkan keputusan,” kata Ben May daripada Oxford Economics.

Pada Mac, ECB melancarkan satu program pelonggaran kuantitatif atau QE, membeli aset bernilai 1.14 trilion euro, pada kadar bulanan sebanyak 60 bilion euro setiap bulan – sehingga September 2016.

Matlamatnya adalah untuk menyuntik kecairan dalam sistem kewangan dan kadar inflasi zon euro yang rendah.

Anggota lembaga eksekutif Benoit Coeure menimbulkan kegemparan dua minggu lalu apabila beliau mengumumkan bahawa ECB boleh menambah buat sementara waktu, pembelian sebelum kemerosotan dalam kecairan pada musim panas.

“Ia telah ditafsirkan oleh kebanyakan orang di pasaran sebagai satu penyata niat daripada ECB untuk mengelak hasil daripada naik kepada tahap yang mungkin menjejaskan pemulihan ekonomi yang lemah,” kata May.

Draghi, mungkin berpuas hati dengan kesan komen Coeure, mungkin berkata perubahan dalam pelan hanyalah “penyelarasan atas sebab-sebab teknikal,” kata pakar.

Namun beliau tidak mungkin mengetepikan lebih banyak pertambahan sekiranya ECB menganggapnya wajar dengan kemerosotan makroekonomi, kata May.