Greece kutuk ...

Greece kutuk keganasan Macedonia terhadap pendatang

IDOMENI, Greece, 12 April (AFP) – Perdana Menteri Greece, Alexis Tsipras hari ini menuduh negara jiran Macedonia mengenai hari Isnin yang ‘memalukan’ Eropah dengan menembak gas pemedih mata dan peluru getah pada pendatang yang cuba untuk memecahkan pagar sempadan.

Ketegangan masih berjalan selepas keganasan Ahad lalu, yang menyaksikan 250 pelarian dan pendatang cedera di persimpangan Idomeni apabila mereka cuba memaksa untuk membuat perjalanan ke Macedonia.

Satu lagi pergaduhan tercetus pada Isnin antara permusuhan kerakyatan di mana khemah telah dibakar, kata seorang wartawan AFP. Tsipras berkata polis Macedonian telah menggunakan gas pemedih mata dan peluru getah terhadap “orang-orang yang tidak bersenjata dan tiada membawa ancaman serius” pada Ahad lalu.

“Ini sangat memalukan bagi budaya Eropah dan negara-negara yang mahu menjadi sebahagian daripadanya,” katanya, dalam satu suntikan aspirasi Macedonia untuk menyertai Kesatuan Eropah. Krisis pelarian telah menimbulkan banyak tekanan kepada hubungan antara negara jiran yang sudah tegang oleh sebab pertikaian selama dua dekad atas nama Macedonia.

Kemarakkan api dan asap di kem sementara perkampungan sempadan utara Idomeni selepas kejadian pergaduhan berlaku di antara Kurdis dan Arab Syria Isnin lalu. – AFP
Kemarakkan api dan asap di kem sementara perkampungan sempadan utara Idomeni selepas kejadian pergaduhan berlaku di antara Kurdis dan Arab Syria Isnin lalu. – AFP

Agensi pelarian PBB menggesa Kesatuan Eropah EU untuk melaksanakan skim yang sudah lama tertangguh bagi pemindahan 160,000 pelarian untuk mengurangkan tekanan ke atas Greece, yang telah ditinggalkan dengan kesesakan pendatang secara besar-besaran berikutan beberapa siri penutupan sempadan di laluan pendatang Balkan.

Walaupun banyak perjanjian kontroversi di antara Kesatuan Eropah dan Turki bagi mengurangkan kemasukan ke Greece, yang mana lebih daripada 11,000 orang terperangkap di Idomeni. Terdapat juga kebimbangan bahawa usaha untuk menutup laluan Turki-Greece boleh menggalakkan pendatang untuk cuba untuk sampai ke Eropah melalui persimpangan yang lebih berbahaya dari Libya ke Itali, apabila pengawal pantai Itali menyelamatkan 1,850 pendatang pada Isnin lalu.