Greece lunas ...

Greece lunas 200 juta bayaran faedah pada IMF

ATHENS, 6 Mei (AFP) – Greece telah membuat bayaran faedah 200 juta euro ($225 juta) kepada Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) hari ini, menurut kementerian kewangan Greek, yang pertama daripada dua pembayaran balik Athens yang perlu lunaskan menjelang pertengahan Mei.

Jumlah kecil daripada dua bayaran yang dijadualkan berjumlah hampir satu bilion euro muncul di sebalik kegagalan setakat ini oleh Greece yang kekurangan tunai dan penghutangnya Kesatuan Eropah (EU)-IMF untuk mencapai satu persejutuan untuk tidak menyekat dana ikat jamin 7.2 bilion kepada Athens.

Namun kebimbangan bahawa Greece mungkin tidak cukup tunai untuk membayar balik bayaran faedah itu – atau tambahan 750 juta euro dijangka pada 12 Mei – tidak diendahkan oleh para pegawai Greek.

“Ansuran itu akan dibayar,” jamin Menteri Kewangan Dimitris Mardas dalam stesen televisyen Mega sejam sebelum Athens mengatakan ia akan menyerahkan dana itu. Sumber di Athens telah memberitahu AFP bahawa 750 juta euro yang dijangka pada Selasa depan juga akan dibayar dan meramalkan Greece akan berjaya sepenuhnya menghasilkan 2.8 bilion dalam dua isu perjanjian pada 8 dan 15 Mei.

Greece juga merancang mengeluarkan perjanjian Perbendaharaan enam bulan bagi maksimum 1.4 bilion euro Rabu depan, berikutan penstabilan kadar yang telah memuncak berikutan pilihan raya pada Januari berkaitan kerajaan Syriza yang anti-jimat cermat.

ARTIKEL YANG SAMA