Griezman peme...

Griezman pemenang Kasut Emas Euro 2016

PARIS, 11 Julai – Pemenang Kasut Emas Euro 2016, Antoine Griezmann mengalami kekalahan yang menyedihkan apabila Perancis tewas kepada Portugal pada perlawanan akhir sebentar tadi.

“Ia mengecewakan, tetapi itulah bola sepak,” kata pemain berusia 25 tahun itu yang turut gagal menyempurnakan sepakan penalti apabila pasukan Atletico Madrid kelabnya tewas kepada musuh tradisi Real Madrid pada perlawanan akhir Liga Juara-Juara.

Perlawanan Euro 2016 telah secara meluas diiktiraf sebagai pertempuran antara Portugal, Cristiano Ronaldo dan Griezmann yang menjaringkan enam gol dalam kejohanan itu dan menjadikan beliau sebagai idola baru bola sepak Perancis.

“Kami tidak bermain secara klinikal seperti kami menentang Jerman – kami terkena tiang dan saya juga mempunyai beberapa peluang – ia sememangnya mengecewakan tetapi kami perlu kembali kukuh,” kata Griezmann.

“Lihatlah, Portugal bukan sahaja Ronaldo – mereka sangat kukuh di bahagian pertahanan dan mereka menjaringkan gol tanpa dia. Kami bermain menentang pasukan hebat dan mereka membuktikannya,” katanya.

Aksi Griezmann semasa perlawanan akhir Euro 2016 antara Perancis dan Portugal. Beliau berbangga dengan pencapaiannya sebagai penjaring terbanyak kejohanan Euro 2016 walaupun tewas di tangan Portugal semalam. - AFP
Aksi Griezmann semasa perlawanan akhir Euro 2016 antara Perancis dan Portugal. Beliau berbangga dengan pencapaiannya sebagai penjaring terbanyak kejohanan Euro 2016 walaupun tewas di tangan Portugal semalam. – AFP

“Sedikit lagi ke hadapan, saya akan berbangga,” katanya dengan pencapaian beliau sebagai penjaring terbanyak kejohanan. “Tetapi buat masa ini saya berfikir tentang rakan sepasukan saya. Saya sangat kecewa untuk mereka.

“Kami telah memberikan segala-galanya, kami benar-benar mahu menang. Tetapi kami kehilangan peluang untuk menjadi juara.

“Penjaga gol mereka banyak menyelamatkan, kita mempunyai beberapa peluang yang sangat dekat. Mereka bermain dengan baik, mereka menjaringkan gol 10 minit sebelum tamat.”

Griezmann berkata Perancis harus bangkit semula bagi persiapan menempuhi Kejohanan Kelayakan Piala Dunia 2018 yang bermula pada bulan September.

“Ia bukanlah malam kami. Kami boleh berbangga dengan skuad dan apa yang kami lakukan. Ia adalah Euro yang baik. Secara peribadi ia adalah kali kedua saya tewas dalam perlawanan akhir dalam sebulan. Tetapi saya akan cuba untuk kembali lebih kuat.” – AFP