Guardiola bay...

Guardiola bayangi kecemerlangan Enrique

BARCELONA, 5 Mei (AFP) – Walaupun dengan kehadiran Lionel Messi dan 14 kemenangan Piala Dunia, tumpuan adalah di garisan padang apabila Pep Guardiola membawa pasukannya Bayern Munich ke stadium yang digelarnya kediaman jangka panjangnya pada Rabu.

Guardiola sudah bersama Camp Nou Barcelona beratus kali, sebagai kapten ketika kerjaya 11 tahun dan paling diingati dalam kemenangan 14 trofi semasa empat tahun sebagai jurulatih paling hebat kelab ini.

Kali terakhir dia berada di sana, dalam kemenangan Liga Juara–Juara Barca ke atas Manchester City pada Februari, dia duduk di kerusinya dengan tiket semusim berhampiran ayahnya.

Pertengahan minggu ini, dia akan melalui kawasan besar dari sudut berbeza, jurulatih penentang ketika Bayern membuat kunjungan ke Catalonia pada perlawanan pertama separuh akhir Liga Juara–Juara.

Kunjungannya tidak akan berada pada masa yang lebih baik bagi bekas rakan sepasukannya dan sahabatnya, Luis Enrique. Bos Barca mengikut jejak langkah Guardiola sepanjang persaingan dan kerjaya kejurulatihannya.

Kombinasi gambar fail Pep Guardiola pada 10 Mei 2014 dan Luis Enrique (kanan) pada 21 Oktober 2014. – AFP
Kombinasi gambar fail Pep Guardiola pada 10 Mei 2014 dan Luis Enrique (kanan) pada 21 Oktober 2014. – AFP

Enrique menjadi kapten selepas pelepasan Guardiola dan memulakan kerjaya pengurusannya dengan menggantikan bekas rakan sepasukannya sebagai jurulatih Barca B apabila Guardiola membimbing pasukan senior pada 2008.

Kedudukan itu berterusan apabila Barca meminta bekas legenda itu dan pilihan peminat untuk membangkitkan skuad bawahan selepas musim tanpa trofi dengan membawa Enrique, seperti yang mereka rasakan apabila Guardiola mengambil tempat Frank Rijkaard.

Hampir 12 bulan kemudian, Enrique berada di pinggiran untuk menyamakan pencapaian terbesar Guardiola dengan tiga kemenangan dalam musim pertama membimbing kelab.

Begitu juga mengejar Piala Eropah kelima, Barca mendahului dua mata dalam La Liga dengan baki tiga perlawanan dan akan menghoskan Athletic Bilbao dalam persaingan akhir Piala Raja pada akhir bulan.

ARTIKEL YANG SAMA