Guardiola mah...

Guardiola mahu kekalkan rekod sempurna

LONDON, 19 Sept – Manchester City akan mempertahankan Piala Liga mereka di Swansea City minggu ini dengan pengurus pasukan Pep Guardiola terdesak untuk mengekalkan kedudukan yang dijangkakan selepas permulaan menarik mereka musim ini.

City memenangi lapan perlawanan mereka satu rekod kelab dan mengekalkan kelebihan dua mata mereka di kemuncak Liga Perdana dengan kemenangan 4-0 ke atas Bournemouth pada Sabtu lalu.

Ia adalah kali kelima musim ini mereka menjaringkan tiga atau lebih banyak gol dalam satu perlawanan, tetapi Guardiola berikrar dia tidak akan membenarkan rasa puas hati untuk bertahan di Stadium Etihad.

“Ini tidak akan berlaku apabila saya berada di sini,” dia memberitahu wartawan selepas kemenangan menentang Bournemouth.

“Dan jangan katakan ia terlalu mudah. Saya mendengarkan dari beberapa lain Liga Perdana adalah liga yang sukar dan saya akan menerimanya.

Pep Guardiola yang begitu agresif mengendalikan pasukannya. – AP
Pep Guardiola yang begitu agresif mengendalikan pasukannya. – AP

“Kami mempunyai tugasan yang perlu (dilakukan) dan kami baru saja berada dalam bulan September. Kami belum beraksi apa-apa pun.

“Selalu bagi perlawanan seterusnya kami cuba melakukan lebih baik daripada perlawanan sebelumnya.”

Perlawanan seterusnya adalah menentang pasukan Swansea yang hanya satu mata di atas zon penyingkiran berikutan kekalahan 1-0 di Southampton semalam.

Keputusan meningkatkan pengawasan ke atas jurulatih Francesco Guidolin dan dengan perlawanan liga menentang City menyusul, dan kemudian kunjungan dari Liverpool, dia menghadapi ujian sukar dalam perlawanan.

“Saya bimbang kerana tugasan saya adalah tugas saya dan ia adalah sikap saya untuk selalu bersedia sentiasa,” kata Guidolin, yang mana kelabnya memenangi Piala Liga pada 2013.

“Sekarang kami menentang Man City pada Rabu ini, Man City sekali lagi pada Ahad, dan kemudian Liverpool. Kami perlu meningkat. Pasukan lawan tidak penting, tetapi sikap kami.”

Persaingan pusingan ketiga akan diadakan di Stadium King Power esok apabila juara Liga Perdana, Leicester City akan menjadi tuan rumah kepada Chelsea.

Leicester berada dalam perlawanan itu dengan kemenangan berturut-turut 3-0 ke atas Club Brugge dan Burley, sementara Chelsea mengalami kekalahan 2-1 di laman sendiri kepada Liverpool pada Jumaat lalu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA